USA

Polis åtalas efter Breonna Taylors död

2:00 min

Åtal har nu väckts mot en polis som deltog i ingripandet då den 26-åriga afroamerikanen Breonna Taylor dödades i sitt hem i Louisville i Kentucky i mars i år. Men polismannen åtalas inte för sin roll i dödandet av Taylor.

Åtalsjuryn i Kentucky beslutade idag att en av de tre poliser som deltog i en husrannsakan mot Breonna Taylors hem ska åtalas för tre punkter av vårdslöst och farligt agerande. Åtalet innebär att polismannen var medveten om att hans beteende innebar en risk som kunde skada eller döda andra människor.

Den åtalade polismannen avlossade totalt 10 skott under ingripandet och åtalspunkterna handlar om att han utsatte grannarna för fara när han urskillningslöst sköt utan att veta var skotten skulle träffa. Det vill säga att polisernas roll i Breonna Taylors död inte var kriminell, enligt utredningen.

Breonna Taylor sköts till döds när poliserna stormade in i hennes hem i mars i år i samband med en narkotikabrottsutredning. Taylors beväpnade pojkvän avlossade ett skott mot poliserna. Enligt pojkvännen visste han inte att det var poliser som tagit sig in i hemmet. Poliserna svarade med en rad skott varav sex träffade den 26-åriga obeväpnade afroamerikanen Breonna Taylor.

Polismannen som nu åtalats avskedades i juni efter att polischefen bedömt att hans agerande bröt mot myndighetens rutiner. I september erhöll Breonna Taylors mamma, Tamika Palmer, 12 miljoner dollar i skadestånd efter att ha stämt staden.

I Louisville pågår nu demonstrationer, inte minst för att ingen av poliserna åtalats för sin roll i dödandet av Breonna Taylor. Ett utegångsförbud har utlysts i Louisville i natt.

I ett uttalande sade Kentuckys justitieminister att han förstår att Taylors död blivit en del av en större diskussion om rasism och polisens roll i det amerikanska samhället, men att omständigheterna kring Breonna Taylors död skiljer sig från andra fall där afroamerikaner fallit offer under polisingripanden.