Coronapandemin

Frankrike inför nya coronarestriktioner

1:09 min

Den franska regeringen meddelade i kväll nya åtgärder för att hejda den ökande smittspridningen i Frankrike. Till exempel kommer barer och restauranger att vara helt stängda i Marseille och på Guadeloupe från och med lördag.

Trots att de franska myndigheterna kontinuerligt sedan i somras infört nya restriktioner för att hejda smittspridningen ökar den. I söndags slogs rekord med 13 500 nya registrerade fall på ett dygn. Sex procent av alla som testas bär på smittan. Därför tvingas regeringen till nya åtgärder.

Från och med lördag stängs barer och restauranger helt i Marseille och på Guadeloupe meddelade socialminister Olivier Veran tidigare ikväll. De områdena är de hårdast drabbade. Där har smittan även nått de sköra grupperna, varför trycket på sjukvården är påtagligt.

Även i Paris och ett antal andra stora städer införs nya restriktioner. Större lokala fester förbjuds. Sporthallar och festlokaler stängs. Maximalt 10 personer får samlas i parker, och från och med måndag så får inte barer och restauranger ha öppet senare än till 22.