Belarus

Blodiga protester efter Lukasjenkos senaste drag

1:46 min

Efter att den belarusiska diktatorn Aleksander Lukasjenko idag överraskande svor in sig själv som president blev det demonstrationer i Minsk.

En kvinnlig demonstrant skriker när maskerade poliser attackerar dem på gatan. I Minsk gick tusentals demonstranter ut på gatorna med kort varsel efter den överraskande ceremonin idag när Aleksander Lukasjenko svors in som president. Demonstranterna lyckades ta sig upp till ett monument till minne av segern i andra världskriget som annars brukar vaktas av militär.

"Fascister" ropade en demonstrant när polisen sedan rensade bort demonstranterna från gatorna runt monumentet. Sent in på kvällen fortsatte demonstrationerna i Minsk, många greps, andra slogs blodiga.

Att Aleksander Lukasjenko nu svurit in sig som president i ett pampigt palats har för andra inte inneburit att han uppnått legitimitet.

– Jag, Svjatlana Tsichanouskaja, är den enda valde ledaren för det belarusiska folket. Vår uppgift nu är att bygga ett nytt Belarus tillsammans, sade oppositionsledaren som befinner sig i exil.

USA har meddelat att man inte ser Aleksander Luksjenko som den legitime presidenten. Och Tyskland.

– Inte heller efter dagens ceremoni kan Herr Lukasjenko hävdas ha uppnått någon demokratisk legitimitet och det är ju en förutsättning för att erkänna honom som Belarus legitime president, det sa Steffen Seibert som är talesperson för den tyske kanslern Angela Merkel.

Liknande kritiska tongångar hördes från länder som Litauen, Polen och Tjeckien. Om hur Sverige ser på Aleksander Lukasjenkos legitimitet har det inte kommit något uttalande.