Washington

Många ville ta farväl av Ruth Bader Ginsburg

1:55 min

Hundratals köade igår länge för att hedra den nyligen avlidna domaren i USA:s Högsta Domstol, Ruth Bader Ginsburg som ligger på Lit de Parade i Washington D.C. Tiffani Smithe är en av Ruth Bader Ginsburgs många beundrare och har tagit med sig sin dotter till platsen.

Ruth Baders Ginsburgs kista är draperad i den amerikanska flaggan och omgiven av vita blommor ovanför stentrappan till den pampiga Högsta Domstolen. Tiffani Smithe står på andra sidan gatan med en skylt där det står "Tack för allt RBG". Hon är från Brooklyn, New York precis som Ruth Bader Ginsburg och säger att hon älskar att Högsta Domstolen-domaren som avled i fredags 87 år gammal, stod upp för det hon trodde på och att arvet efter henne kommer att leva kvar länge.

Idag får ytterligare hundratals en chans att hedra hennes minne utanför Högsta Domstolen och imorgon fredag blir Ruth Bader Ginsburg den första kvinnliga myndighetspersonen att ligga på lit de parade i Kapitolium. Hon var en feministikon och blev sent i livet en nationalhjälte för många liberala men hyllas nu av både Republikaner och Demokrater. President Trump väntas idag till Högsta Domstolen för att hedra henne. Han kommer också, efter några dagars intensiv politisk maktkamp, med största sannolikhet få möjlighet att tillsätta hennes ersättare i den mäktiga domstolen innan året är slut. En stor framgång för Presidenten som då tillsatt en tredjedel av alla domare i HD.

Tiffani Smith tycker att den president som vinner valet i november borde få utse Ruth Bader Ginsburgs ersättare. Men Totsie Sterenburg och Susie Noal som också är på plats för hylla hennes minne säger att det viktigaste är att det blir en domare som följer sin övertygelse.