USA

Våldsamma protester i Kentucky

2:00 min

I Louisville i delstaten Kentucky har flera personer gripits och två poliser skottskadats i samband med omfattande demonstrationer i staden. Protesterna startade efter att det stod klart att de poliser som sköt ihjäl den 26-årig afroamerikanen Breonna Taylor inte kommer att åtalas för dödsskjutningen.

I Louisville i Kentucky trotsade demonstranterna utegångsförbudet under natten och konfrontationerna med polisen blev ibland våldsamma. Protester kunde också höras i andra städer, bland annat i Washington, Chicago och New York.

Det var när Louisvillepolisen utförde en husrannsakan i samband med en narkotikautredning som tre polismän slog upp dörren till Breonna Taylors hem. Taylors pojkvän, som var beväpnad, sköt en av poliserna. Pojkvännen, som hade licens för sitt vapen, har sagt att han trodde att poliserna var inbrottstjuvar.

Poliserna avlossade över 30 skott. Sex av dem träffade den obeväpnade Breonna Taylor, andra kulor letade sig in till närliggande hem. Ingen narkotika hittades hos Taylor.

Utredningen i Kentucky kom fram till att en av polismännen som stormade in i Breonna Taylors hem i mars i år ska åtalas för vårdslöst beteende. Men polismannen åtalas inte för att dödat Breonna Taylor, istället handlar åtalspunkterna om att han avlossat tio skott och därmed utsatt Breonna Taylors grannar för fara.

Kentuckys chefsåklagare och justitieminister, republikanen Daniel Cameron, sa vid en pressträff att det inte var möjligt att koppla någon av kulorna i Breonna Taylors kropp till den åtalade polismannens tjänstevapen. De andra två poliserna som avlossade sina vapen, och som alltså inte har åtalats, agerade i självförsvar, enligt Cameron.

– Deras beteende var rättfärdigat, därför kan vi inte åtala dem för att ha dödat Taylor, sa Cameron.

Beslutet, som alltså innebär att ingen av poliserna åtalas för att ha dödat Breonna Taylor, har också ifrågasatt av jurister. Juridikprofessorn Paul Butler på Georgetownuniversitet sa att beslutet var ett bevis på att svarta särbehandlas.

– Svartas liv är inte värt något om tre polismän kan storma in i ditt hem och skjuta ihjäl dig med sex skott utan att åtalas, sa Butler till PBS.