Upphovsrätt

Nu börjar rättegången mot Aron Flam

1:31 min

I dag inleddes rättegången mot komikern och författaren Aron Flam, som står åtalad för att ha gjort intrång i det klassiska verket En svensk tiger – en bild skapat av Bertil Almqvist under andra världskriget.

En svensk tiger skapades 1941 för att understryka vikten av att vara vaksam under andra världskriget.

Aron Flam, komiker och författare, har använt en omarbetat version av tigern i bilder i sociala medier, samt på omslaget till sin bok Det här är en svensk tiger, som handlar om hur socialdemokraterna agerade mot Nazityskland under kriget.

Flams tiger blinkar med ena ögat, gör sieg heil-hälsning med tassen och bär en armbindel med ett hakkors.

Det privata museet Beredskapsmuseet i Helsingborg äger rätten till verket En svensk tiger, och anmälde i januari 2019 Aron Flam för upphovsrätts-intrång. Och kräver honom på miljon-belopp i skadestånd.

När rättegången idag inleddes i Stockholms tingsrätt är frågan om Aron Flams tiger är tillräckligt självständig – eller om den utgör brott mot upphovslagen.

– Alla verk som är en del av åtalet som påstås göra intrång är egna självständiga verk, dom är parodier och omfattas till viss del av citaträtten. En ytterligare fråga som också måste tittas på är skyddsomfånget då det här är en relativt enkel figur, säger Monique Wadstedt, Aron Flams advokat.