Belarus

EU: Lukasjenko saknar legitimitet

1:56 min

EU reagerar nu på gårdagens oannonserade återinstallation av Aleksandr Lukasjenko som Belarus president. I ett pressmeddelande skriver unionens utrikeschef Josep Borrell att Lukasjenko saknar all form av demokratisk legitimitet.
Och att det förhåller sig så inser också Aleksandr Lukasjenko själv, säger en politisk analytiker i Minsk.

 – Han, Lukasjenko, förstår att han saknar legitimitet inte bara i vanliga människors ögon utan också bland personer som tidigare funnits inom systemet, säger Andrej Jahorau, politisk analytiker i Minsk.

Därför hemlighölls gårdagens presidentinstallation in i det sista och därför, säger Jahorau, saknades de vanliga gästerna som kyrkliga ledare, utländska diplomater och representanter för olika organisationer i samhället.

Aleksandr Lukasjenko utropades till segrare med 80 procent av rösterna i valet som hölls i början av augusti. Att därefter svära presidenteden är egentligen en formsak. Men sättet det gjordes på igår, utan att meddela det i förväg och utan att sända ceremonin i tv, är något mycket ovanligt och ett tecken, menar Andrej Jahorau, på hur försvagad Lukasjenko är efter de omfattande protester som följt på valet. Ett val som omgärdats av anklagelser om fusk.

Andrei Jahorau är själv öppet kritisk till Aleksandr Lukasjenko och ingår i oppositionens koordineringsråd, som bildades efter presidentvalet. Förutom nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj befinner sig samtliga ur rådets ledning antingen i landsflykt eller i häkte i Minsk, anklagade för att hota landets säkerhet. Andrei Jahorau har själv suttit av 10 dagars arrestering efter att ha deltagit i en otillåten demonstration.

Under gårdagens demonstrationer som följde på presidentinstallationen greps enligt inrikesministeriet 364 personer. Andrej Jahoraou ser oroande tecken på att polisen åter börjat ta till mer våld mot de som protesterar men tror inte att det kommer stoppa den proteströrelse som startat.

– Människor inser att kampen kommer att bli lång, men de är redo för det, säger han.