Förgiftning

Navalnyj återvänder ”utan tvivel” till Ryssland

1:59 min

Den ryske oppositionspolitikern Alexej Navalnyj kommer utan tvivel återvända Ryssland, men kommer behöva förbli en till två månader i Berlin för rehabilitering. Det säger Jaka Bizilj från organisationen Cinema for Peace, som organiserade evakueringen av Putin-kritikern till Berlin, efter förgiftningstillbudet i norra Ryssland.

De senaste dagarnas nyheter ger intryck av att Navalnyj återhämtat sig oerhört snabbt och väl men man måste vara försiktig, säger Jaka Bizilj under en presskonferens via videolänk med utländska journalister i Berlin.

Han grundar sig på ett liknande fall, förgiftningen av talespersonen för det ryska oppositionella konstnärskollektivet Pussy Riot, som också utsattes för ett nervgift i Novichock-familjen och vars evakuering Jaka Bizilj också organiserade, även den gången till Charité-sjukhuset i Berlin. I det fallet tog det ytterligare en månad innan hallucinationer och andra svåra förgiftningssymptom avklingade.

Jaka Bizilj vill inte säga något om vilka säkerhetsåtgärder som vidtagits för att skydda Alexej Navalnyj i Berlin men det är sedan tidigare känt att den tyska federala polisen är ansvarig för oppositionspolitikerns säkerhet. Under presskonferensen berättade Bizilj att Navalnyjs medarbetare, i samband med evakueringen från Ryssland, också bad honom se till att Navalnyjs personliga tillhörigheter från hotellrummet där han bott natten innan, togs med till Berlin.

– Det var lite kläder och några flaskor, vi såg till att de togs med ombord på planet, men vi tänkte inte så mycket på det då, det blev en stor fråga först efter att spår av nervgiftet Novichok hittades i en av flaskorna, säger Jaka Bizilj.