Coronakrisen

Regeringen: Inga lättnader av coronarestriktioner

1:55 min

Smittoläget gör att regeringen avvaktar med att lätta på restriktionerna. Det innebär att det inte är aktuellt att tillåta evenemang med max 500 personer säger Stefan Löfven.

– Vi har ett coronavirus, en farlig sjukdom, en pandemi. Tusentals människor dör. Då måste fokus för oss vara att begränsa smittspridningen och skydda liv och hälsa. Vi vill inte göra det besvärligt för människor, säger statsminister Stefan Löfven.

Bistra besked för kultur och idrottsarrangörer alltså, men även allmänheten uppmanas att följa rekommendationerna. Statsministern nämnde idag särskilt att det inte är läge att gå på hemmafester eller att krama sina vänner.

Socialminister Lena Hallengren vill undvika den situation som har uppstått i flera andra länder där man först har infört restriktioner för att sen behöva dra tillbaka dem.

– Vi är inte beredda att riskera att hamna i situationen som många länder i vår omvärld är i. Där man får kraftigt ökad smittspridning, där man får vidta nya rekommendationer och där jag tror att många fasar för lockdowns i länder där man redan haft det. Vi vill inte hamna där, utan jag hoppas på att komma tillbaka till ett läge med låg smittspridning, säger Lena Hallengren.

Förutom beskedet om att regeringen inte lättar på begränsningarna, fram dessutom att det kan bli aktuellt med nya restriktioner om smittspridningen ökar framöver. Men vilka det kan bli vill han inte säga idag.

– Det återstår att se, om det är över hela landet eller regionalt och för vilka grupper. Så vi återkommer om det, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.