Bokmässan på internet är gratis för alla

2:42 min

Idag börjar den stora bokmässan i Göteborg. Men i år finns den bara på internet. Och den är helt gratis för alla att besöka.

Bokmässan är en stor festival om böcker, litteratur och samhällsfrågor. Ungefär 90 000 personer brukar besöka den i Göteborg varje år. I år kan bokmässan inte vara som vanligt, på grund av coronapandemin. Men den är inte inställd. Den är på internet istället.

Bokmässan börjar idag torsdag, och håller på till och med söndag. Flera hundra författare, forskare, journalister och andra är med och pratar. Det blir över 140 samtal om olika ämnen. Det är både personer från Sverige och från andra länder. Till exempel de kända författarna Salman Rushdie och Jonathan Safran Foer.

Alla samtal filmas och sänds live på Bokmässans webbsida. Man kan också titta på dem efteråt. Det är gratis att titta på allt. I vanliga fall kostar det mycket pengar att besöka Bokmässan och lysssna på samtalen.

Frida Edman är chef för Bokmässan. Hon tycker att det är bra med en digital bokmässa. Då kan fler personer som inte brukar vara på mässan vara med och lyssna på samtalen. Men det är ändå inte samma sak som en mässa där man träffar varandra. Det säger hon till P1 Morgon.

– Bokmässan kommer hem till alla läsare och de som vill ta del av våra samtal. Jag tror att vi genom en digital satsning kan möta nya målgrupper. Människor som kanske normalt utövar kultur och tar del av kultur på digitala plattformar. Men digitaliseringen kan aldrig ersätta en bokmässa, eller det mötet som äger rum, säger Frida Edman.