Coronapandemin

Inga besked om lättnader i publikrestriktioner

2:05 min

Många kulturarrangörer hade hoppats att regeringen skulle lätta på restriktionerna och tillåta en större publik i höst efter att Folkhälsomyndigheten tidigare meddelade att man ville tillåta folksamlingar på upp till 500 personer i stället för som i dag 50. Men regeringen kom inte med sådana besked idag.

Vd på Folkoperan i Stockholm är Monica Fredriksson, och hon är besviken.

– Vi har en premiär den 14 oktober på Wagners "Tristan och Isolde". Med 50 personer i publiken kommer vi bara att ekonomiska möjligheter att spela nio föreställningar jämfört med 21 föreställningar, så det blir väldigt lite publik som får se det här. Framför allt måste vi säga upp den korttidsanställda personalen vi har av musiker och sångare från den sista oktober

Är inte beslutet rimligt ändå med tanke på smittläget?

– Det är möjligt men jag funderar också på att om Folkoperan får ta in 200 personer i salongen som egentligen tar in knappt 600. Hur stor skillnad är det om man jämför med en mataffär eller en restaurang, hur stor är risken egentligen, säger Monica Fredriksson.

Liknande resonemang förs av andra aktörer som Svenska Bio, Svensk live och Svensk Scenkonst. Liksom Teaterförbundet som hörs i ljudklippet nedan.