Coronakrisen

Slumpen avgör vem som får skriva högskoleprovet

2:04 min

De begränsade platserna till höstens högskoleprov kommer att fyllas till stor del med hjälp av ett lottningssystem. Det kan Ekot idag berätta, efter att ha granskat det it-system som ska användas imorgon bitti när anmälningstiden öppnar. Det innebär att många av platserna inte fylls genom först till kvarn-principen, såsom regeringens nationella samordnare tidigare meddelat.

I förra veckan kunde Ekot avslöja den nationella samordnaren Peter Honeths plan för hur höstens högskoleprov ska kunna genomföras om en månad. Varje lärosäte fick ett max-tak på hur många som får göra provet där, och totalt i landet handlar det om cirka 27 000 personer, en halvering av antalet jämfört med förra hösten.

Den nationella samordnaren kallade själv då förfarandet kring platstillsättningen för ett "först till kvarn-system", något som av kritiker bland annat kallats orättvist.

Universitets- och Högskolerådet, UHR, har inför anmälan som öppnar i morgon bitti beslutat att använda ett danskt it-system som ska kunna hantera den mängd personer som väntas logga in samtidigt. Systemet är upplagt så att man först kommer in i ett sorts digitalt väntrum. Det är öppet från klockan sju, en timme innan anmälan öppnar. Klockan åtta så tilldelas personerna i väntrummet ett könummer.

Men vilken plats i kön man får är inte beroende av när mellan klockan sju och åtta man loggade in i det här väntrummet. I stället så ges könumret ut slumpvist. Det bekräftar systemets skapare, vd:n på det danska företaget bakom it-systemet, för Ekot.

Det här betyder att det blir lotten snarare än ett först till kvarn-system, som avgör vem som får skriva provet. Det säger Peter Aronsson, rektor på Linnéuniversitetet och ledamot i UHR:s styrelse.

– Det blir möjligt att ställa sig i ett väntrum på fredag morgon. Och sen får man lotta bland de som vill skriva så att man får in det antal som vi klarar av att ta hand om. Jag tycker egentligen det är bättre med lotten. Om jag får välja mellan två dåliga alternativ tycker jag nog lotten är bättre. För det blir ju en del tekniska förutsättningar som avgör annars, till exempel hur bra bredbandsuppkoppling man har, vilket är sämre än lotten, säger Peter Aronsson.

Den nationella samordnaren, Peter Honeth, säger till Ekot att det stämmer att det blir lotten som avgör, åtminstone för de väldigt många som kommer att logga in före anmälningstiden klockan åtta.

– Ja, det kommer att bli det för väldigt många, så kommer det att bli. Men så är det ju naturligtvis, att om väldigt många går in via väntrummet så är det ju det som kommer att avgöra för de flesta eller väldigt många, säger Peter Honeth.