Corona i Sápmi

Pluggar på distans efter ökad smittspridning

700 gymnasieelever har distansundervisning den här veckan, efter coronasmitta på gymnasiefester i Östersund. Sextonårige Aslak Kråik är besviken över att behöva jobba på distans, men han förstår vikten av att stoppa spridningen.

Aslak Kråik är en av de 700 elever som nu pluggar på distans.

– Det positiva är att jag får mindre risk att få Corona. Men det negativa är att det förstör min skolutbildning. Nu har jag inte samma möjlighet att ha kontakt med läraren på lika enkelt sätt.

Annika Ersson, biträdande smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen, påpekar att faran inte på något vis är över och hon avråder alla – både ungdomar och äldre – från att ordna större fester.

Ytterligare 13 personer i Jämtlands län har testats positivt för coronaviruset sedan igår, onsdag.
– Att det ökar så här mycket någon dag har att göra med den smittspårning som pågår, säger Annika Ersson.

Även i Norrbotten och Västerbotten har man sett en ökning av antal smittade den senaste veckan.

Eleverna på Jämtlands gymnasium Wargentin har ännu inte fått veta om det blir fortsatt distanspluggande även nästa vecka. Aslak Kråik läser på ekonomiprogrammet men berättar att han inte varit på festerna som enligt Region Jämtland Härjedalen har varit grunden till smittospridningen.

– Själv är jag inte så rädd för att få corona. Jag är mest rädd att jag ska råka smitta någon äldre eller någon annan som inte klarar av det, säger Aslak Kråik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio