Vi måste fortsätta följa restriktionerna, säger regeringen

3:43 min

Coronaviruset sprids lite mer igen. Därför kommer regeringen inte ändra några restriktioner. Det är viktigt att vi fortsätter att hålla avstånd och jobba hemma, säger Folkhälsomyndigheten och regeringen idag. Krisen är inte över, säger statsminister Stefan Löfven.

– Krisen är inte över, långt därifrån, säger statsministern.

I många andra länder i Europa och i världen så sprids coronaviruset mycket igen. Många talar om en andra våg av viruset.

I Sverige har smittspridningen minskat mycket sedan i våras. Det är mycket färre som blir sjuka och dör. Men den senaste veckan har coronaviruset börjat spridas lite mer igen på många platser. Till exempel har smittan spridits i flera idrottsklubbar och på några universitet och gymnasieskolor.

Smittan sprids mer när människor börjar leva som vanligt igen, sade regeringen idag på en pressträff. Det är viktigt att alla fortsätter att följa restriktionerna. Alla måste ta sitt ansvar, sade statsminister Stefan Löfven.

– Vi måste hålla i och hålla ut. Det vi gör rätt nu kommer vi att få glädje av senare, det vi gör fel nu kommer vi att få lida för senare, säger statsminister Stefan Löfven.

Alla som kan ska jobba hemma. Om man känner sig lite sjuk ska man inte gå ut och träffa folk. När vi är ute ska vi hålla avstånd till andra. Vi ska inte ha fester hemma och vi ska inte kramas, säger statsminister Stefan Löfven.

– Undvik att krama vänner när ni ses. Tacka nej till trånga hemmafester och framförallt; ordna inga trånga hemmafester, säger Stefan Löfven.

Mer än 90 000 personer har haft coronaviruset, visar testerna. Om smittspridningen ökar mycket så kommer regeringen bestämma om nya, hårdare regler och restriktioner, sade statsministern. Men han hoppas att det inte ska behövas.

– Jag hoppas att det inte ska vara nödvändigt, jag hoppas att Sverige ska klara av att hålla i och hålla ut, sade statsminister Stefan Löfven.

Det är inte fler som blir allvarligt sjuka eller dör. 17 personer vårdas med intensivvård på sjukhus. Det är ungefär lika många som det har varit de senaste veckorna.

Folkhälsomyndigheten får rapporter om några få döda personer varje dag. Totalt har 5 878 personer dött med covid-19. De flesta som har dött är gamla, över 70 år.