Gränsrestriktioner

Åländska lantrådet om nya gränsrestriktioner: Irriterande

1:47 min

Finlands regering beslutade i dag att återinföra gränsrestriktioner mot Sverige. Från och med måndag nästa vecka är svenska turister inte välkomna till Finland. Ett beslut som inte tas väl emot på Åland.

– Det omöjliggör för företagen att bedriva en näringspolitik här eftersom verksamhetsförutsättningarna ändras med så kort varsel. Samma sak är det ju för privatpersoner som planerat att resa och hälsa på sina bekanta, säger åländska lantrådet Veronica Thörnroos.

I lördags fick svenskar för första gången på över ett halvår resa fritt över gränsen till Finland. När regeringen presenterade beskedet sa kommunikationsministern Timo Harakka att han var mycket glad över beslutet.

– Jag är jätteglad över att vi kan välkomna våra grannar från Sverige. Äntligen!

Men redan nu på måndag återinförs gränsrestriktionerna. Det för att smittspridningen i Sverige har ökat. Incidentstalet i Sverige ligger nu på 36 smittofall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.

För att få resa till Finland utan restriktioner måste det talet ligga på maximalt 25. Det här innebär att fritidsresor från Sverige stoppas, arbetsresor och andra nödvändiga resor är däremot tillåtna som tidigare. Ett beslut som den finländska regeringen kommer att ompröva varje vecka.

Åländska lantrådet Veronica Thörnroos är besviken över beskedet. Åland är mycket beroende av turismen och många där har täta kontakter med Sverige. Hon ser därför hellre att regeringen sökt efter gemensamma lösningar inom norden vad gäller gränsfrågan.

– Det här kan vi bara bekämpa tillsammans. Vi kan inte sitta med olika strategier, där någon öppnar och någon stänger. Det verkar inte fungera och det är ytterst irriterande, säger hon.