Bildmuseet

Ny utställning i Umeå om växter och världspolitik

2:32 min

Bildmuseets nya utställning "Markkontroll" utforskar botanikens politiska dimensioner.

I helgen har den nya utställningen Markkontroll premiär på Bildmuseet i Umeå. Utställningen utforskar samband mellan växter, politik och historia.

– Vi refererar till de tidiga naturexpeditioner som kolonialmakterna genomförde för att kartlägga växter och nya territorier som sedan ockuperades och plundrades, berättar Sofia Johansson som har kurerat utställningen tillsammans med Clelia Cossounet från Marseilles.

Markkontroll utforskar botanikens politiska dimensioner och samlar verk från sex samtida konstnärer. Det handlar dels om växters cirkulation i världen via handel – dels om den västerländska botanikens klassificeringar som i vissa fall har lett till att traditionell kunskap har gått förlorad.

Det här har Guarani-folket i Brasilien varit med om. De är också i centrum för en av utställningens installationer.

– Ursprungliga namn har försvunnit. Så i stället har de gett nya namn till ett antal växter. Konstnären Maria Thereza Alves har gjort tre akvareller inspirerade av de här växterna.

Men utställningen riktar också blicken mot mer geografiskt närliggande områden. Gerd Aurell har gjort en stor väggteckning om hormoslyr, ett växtgift som användes för att döda björkar framförallt i Norrland på 60- och 70-talet. Konstnären själv beskriver det som en stor "splash" med blå färgklickar.

– Jag utgår ifrån ett flygfält i skogen, ett hormoslyrplans-flygfält. Jag har fotat marken på flygfältet och hur skogen börjar ta över. Och det tror jag inte går att få fram på något annat sätt än på väggen. Annars får man inte effekten av hur brutal den är.