Formel 1

F1-bloggen: Blir det här Hamiltons sista kontrakt?

0:27 min

Spelar ledande roll i sportens antirasism-kampanj.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Lewis Hamilton står i centrum i formel 1 av tre anledningar.
Han är på väg att vinna sin sjunde titel. Men har inte skrivit på ett nytt kontrakt för 2021. Och av den amerikanska tidskriften Time har han valts in bland de 100 människor som har störst inflytande i världen.

Titeln. Med nio körda lopp och åtta kvar, inklusive Rysslands GP på söndag, leder Lewis tabellen med 190 poäng. Valtteri Bottas har kört in 135 och trean Max Verstappen 110. Bägge har fortfarande en teoretisk chans att vinna sin första titel men då skall allt gå totalt snett för engelsmannen.

Valtteri har skrivit på ett nytt ettårs-kontrakt men Lewis signatur fattas på hans nya. Tidigare har han sagt att mycket beror på om teamchefen Toto Wolff, som äger 30% av stallet, stannar kvar eller ej. Både Wolff själv och Mercedes säger att finns ingen anledning för österrikaren att hoppa av och allt annat är bara dåliga rykten.

– Vi har inga problem och håller på att diskutera och vi behöver tid för att klara av några detaljer. Därför har vi inte något speceillt datum när allt skall vara klart, förklarar Wolff.

Den senaste tidens hets från ett lopp till nästa har gjort att man inte har haft tid att träffas privat men enligt uppgift utnyttjat uppehållet de sista 10 dagarna för samtal.

– Men jag har ingen aning om när vi blir klara och kan offentliggöra det. Men det är ett måste att vi enas innan säsongen tar slut. Vi vill ju ha säkerhet för nästa år och vem som kör för oss.

Wolff avslöjar också att man inte har tagit fram det gamla kontraktet eller ens tittat på det.

– Lewis och jag är inte bara vänner utan också känslomässigt på samma våglängd. Jag tror att han vet att han ett otroligt bra team. Även om jag inte skulle vara med längre. Om å andra sidan han skulle lämna oss skulle vi förlora den bäste föraren. Men teamet skulle fortsätta och försöka hitta någon som är nästan lika bra. Men ingen av oss är stressade trots att det kanske ser lite underligt ut, säger Wolff.

Vad säger Lewis?

– Mina två, tre sista kontrakt har jag själv förhandlat mig till och varje gång har jag lärt mig något nytt. Jag är inte någon som alltid vill ha det samma.

Han har dock fått hjälp av sina advokater, om det behövs, och rådgivare Martin Hines.

– Som ett team växer man ihop och måste därför vara säker på att vår väg och värderingar är de samma för våra mål och önskningar. Alltså tittar man på vad man mer kan göra. Med t.ex. sponsorer, prestation i loppen, samarbetet med ingenjörerna. Massor av saker.

– Toto och jag känner varandra väl och det är inte första gången som vi förhandlar. Det är en angenäm erfarenhet och bägge är nöjda när allt är avklarat. Och ingen av oss tvivlar på att det kommer ske snart.

Så enligt Lewis kommer de stora och viktiga frågorna att diskuteras när de små detaljerna är avklarade.

Enligt insiders är det inte små detaljer som diskuteras just nu utan de större. Hans lön? Kräver Lewis för mycket? Mercedes framtid i f1? I ett par månader har ryktet cirkulerat att man vill sälja stallet och att man har fått flera erbjudande. Och att Wolff inte gett klart besked som han stannar kvar eller ej. Men allt det här är något som en talesman för Daimler skarpt förnekar i ett meddelande till Deutschen Presse Agentur. Man varken vill eller kommer att sälja teamet och Toto Wolff stannar kvar som chef.

Men det finns en stor fråga kvar. Blir det här Lewis sista kontrakt och hur långt? Han lär ju ha många andra planer. Musik och mode. Och kanske politik. Den tredje anledningen till han står i centrum

Det började med att han övertalade FIA och Liberty Media att tillåta att alla förarna får ha en t-shirt innan loppen med texten ”Black Lives Matter” och att man fick gå ner på knä. Några förare hade tröjan men avstod från att ställa sig på knä. Han övertalade också Mercedes att lackera bilarna svarta och att han och Valtteri skall ha svarta overaller.

Engelsmannen spelar också en stor ledande roll i sportens End Racism-kampanj som är en del av We Race As One.

I förra loppet hade han också en tröja på prispallen med texten ”Arrest the cops who killed Breonna Taylor”. FIA inledde en undersökning om Lewis brutit mot en regel men la snabbt ner utredningen.

Att vara med på Times lista är få förunnat. De som väljs kommer från många olika miljöer. Listan är kanske mest känd för de politiker som väljs. Andra kommer från kultur, näringslivet och sport. Lewis blev vald mer för sitt engagemang mot rasism än för sina framgångar i formel 1.

Den amerikanska NASCAR föraren Bubba Wallace skrev att han är den ende svarte föraren i den serien och att Lewis, som den ende svarte föraren i f1, är tack vare sina stora framgångar en stor förebild och inspiration för alla.

Vad Lewis har gjort har fått stor internationell spridning?

Lewis har ändrat sin livsstil totalt. Då en playboy som mellan loppen flög med sitt eget plan till de olika platserna i världen där jetset träffades och ofta med en dam i sällskap. Plus alla modevisningar. Idag är planer sålt och han lever ett betydligt lugnare liv. Mycket på grund av coronaviruset som fått honom att tänka.

– Jag skulle gärna byta ut en sjunde titel mot större mångfald i f1, förklarar Lewis.

– Stolt över att vara en av de mest framgångsrika förarna i f1 men att bara vinna lopp och titlar är inte längre tillräckligt för mig. Har ingen aning om varför jag och ingen var utvald att göra det jag kan göra med bilen.
Saker har hänt i mitt liv och jag tror inte att det är en tillfällighet att jag är i den positionen som jag är i, sa han i en tv-intervju innan loppet på Silverstone.

– Det kom en dag när jag tänkte att bara vara här räcker inte. Jag måste stå upp och göra mer. Vad jag tycker är fantastiskt är att människor, inte alla, börjar vakna upp och jag hoppas kunna se en skillnad om 10 år. Så jag gissar att en del av mitt arbete är att vara här.
Varför? Jo, jag vann mästerskap men jag hjälpte också till att ändra synen på sporten och göra den lättare tillgänglig för alla människor över hela världen. Det skulle vara något fantastiskt att vara med om.

Lewis säger också att han lyssnar inte ens på de som säger att han skall sluta att vara politisk och bara koncentrera sig på att tävla.

– De skall sluta att tala om för mig vad jag skall göra för det kommer inte hindra eller stoppa mig från att göra det jag gör. Och jag hoppas för alla att ingen skall tala om för dig vad du till sist skall göra.

– Jag lever i den här världen, inte bara i f1 världen, och jag respekterar allas uppfattningar för de räknas. Men skillnaden är att det jag säger sprids och finns snabbt överallt. Det är en otrolig makt att ha i media och verkligen kunna trycka på för en förändring. Och jag tycker att det skulle kännas som en otjänst för alla om jag inte gjorde det, säger Hamilton.

För många år sedan var den en man från Indien, som var en styrelseledamot i FIA, som högt och ljudligt kritiserade Jacques Villeneuve för hans klädstil. Den var inte värdig en världsmästare och man skulle ta tillbaka titeln. Mannen från Indien försvann snabbt från styrelsen. Lewis tänker lite i samma banor som kanadensaren.

– Människor tycker om att säga att så här måste du vara för att vara detta. För att vara en mästare måste du bland annat se ut, prata och uppträda så här.

– Jag gör allt annorlunda och det skulle alla göra för vi är alla annorlunda. Det som är bra för mig är inte bra för någon annan. Så jag uppmuntrar alla att bara vara den du är och låt ingen annan försöka stoppa dig.

Den sexfaldiga mästaren är också numera vegetarian och stöder den livsformen på alla sina konton i sociala media.

Mercedes har på Twitter bett sina fans att designa den perfekta racerbanan.

Valtteri Bottas var också med och så här ser hans ut: 
Första delen från Suzuka, Japan, andra från Mugello, Italien, och tredje från Monaco.