Slutspurt

Nu avgörs slutförhandlingen om las

1:53 min

Fack och arbetsgivare är inne på slutspurten av de så kallade las-förhandlingarna. Det är LO, PTK och Svenskt näringsliv som försöker göra upp om anställningsskydd, omställning och a-kassan. Men tidspressen är hård, på onsdag ska förhandlingarna vara klara.

Det är stora frågor om hur arbetsmarknaden ska fungera framöver som fack och arbetsgivare i den privata sektorn nu försöker lösa. Vilka regler ska gälla vid uppsägningar, vilken hjälp ska anställda och uppsagda få att hitta nytt arbete genom ett förstärkt system för omställning och hur ska stödet till arbetslösa se ut i form av en kollektivavtalad a-kassa?

Den senaste veckan har både arbetsgivarsidan och facken konkretiserat sina krav som i grunden handlar om att arbetsgivarna vill göra det lättare och billigare att säga upp, medan facken vill avskaffa otrygga anställningsformer och få till mer kompetensutveckling.

Förhandlingarna har hittills handlat mest om det nya omställningssystemet och a-kassan, och också kring vad som kan regleras i ett nytt huvudavtal mellan parterna och vad som ska bestämmas i lag.

Nu i slutförhandlingen är dock alla frågor uppe på bordet, också de som kanske blir svårast att enas om - kring anställningsskyddet i las - säger flera personer med insyn i förhandlingarna. En källa uppger att arbetsgivarsidans kravlista är långtgående och utmanar LO:s linje att inte förhandla om begreppet saklig grund för uppsägning.

Trycket på parterna att enas är hårt. Om de misslyckas ska arbetsrätten förändras politiskt i stället.

I så fall ska utredningsförslaget från i våras genomföras, det slogs senast fast i regeringens budget förra veckan. Förslaget har dömts ut av både facken, arbetsmarknadsministern och statsministern och skulle kunna leda till en regeringskris om det genomförs eftersom Vänsterpartiet då hotat att fälla regeringen.