Ryssland

Navalnyjs lägenhet i Moskva beslagtagen

1:33 min

Den förgiftade ryske oppositionspolitikern Alexej Navalnyj, som är på bättringsvägen i Berlin, har enligt sin talesperson fått sin lägenhet i Moskva beslagtagen och hans tillgångar har frusits.

– Navalnyjs lägenhet är tagen i beslag av myndigheterna, säger Kira Jarmysj i sociala medier. Hon är Alexej Navalnyjs talesperson och var med på flygresan då han blev akut förgiftad.

Att Navalnyjs lägenhet och pengar tas i beslag är kopplat till en rättstvist med ett ryskt matföretag som Navalnyjs anti-korruptions grupp granskade. Företaget levererade mat till skolor och förskolor, och granskningen handlade om dålig kvalitet och om barn som hade blivit sjuka.

Förra året förlorade Navalnyj en rättstvist om förtal och skulle betala ett stort skadestånd. Navalnyj lät då likvidera anti-korruptionsorganisationen eftersom de inte kunde betala skulderna.

För en månad sedan träder Putins kock in. Han heter Jevgenij Prigozjin, står Vladimir Putin nära och anses vara den som kontrollerar Wagner, ett företag som skickar legosoldater till bland annat Syrien och Libyen.

I Augusti, samtidigt som Alexej Navalnyj ligger i koma i Berlin tar Prigozjin själv över rätten att driva in skulden, och ska enligt ryska medier ha sagt att han avser ta allt ifrån Navalnyj, om han överlever. Och det gjorde han.