Coronakrisen

Moneybrother: Jag är besviken på regeringens beslut

1:43 min

Det blir ingen ändring av gränsen från 50 till 500 personer i publiken vid evenemang, något som skulle börja gälla från den första oktober, meddelade regeringen idag.

– Är det här första gången som regeringen inte lyssnar på Tegnell och gänget? Vi hoppades att det för vår bransch skulle komma något förslag som skulle ge en liten lättnad och jag är besviken att det inte gör det idag, säger Anders Wendin, känd under artistnamnet Moneybrother.

Folkhälsomyndigheten har rekommenderat regeringen att publikgränsen skulle kunna ändras till 500 personer i publiken från och med första oktober, men om evenemangen hålls under ordnade former. Något som Anders Tegnell, på presskonferensen idag, sade fortfarande var deras grundläggande hållning. Men enligt socialminister Lena Hallengren (S), så kan inte regeringen ta det beslutet än.

– Vi har inte fattat det beslut som jag tänker att många har väntat på, nämligen att lätta på restriktioner när det handlar om att möjliggöra att allmänna sammankomster ska kunna vara fler än 50 personer. Det har ju sin grund i den smittspridning som vi nu ser, säger Lena Hallengren på regeringens presskonferens.

Teaterchefen Björn Sandmark på Göteborgs stadsteater säger att det här påverkar kulturbranschen rejält, men han har samtidigt förståelse för regeringen.

– Jag vill inte säga att jag tycker det är rimligt för jag vet att det är många som kommer drabbas hårt av det här. Jag tycker att det är otroligt ledsamt men hade man suttit på den stolen och skulle fatta beslut om det här, så skulle jag ha fattat samma beslut, med tanke på hur det ser ut i omvärlden, säger Björn Sandmark.