Unga greker missnöjda med virushantering

6:45 min
  • I våras var Grekland relativt förskonat från coronapandemin. Landet stängde snabbt ned landet.
  • Nu ökar antalet nya bekräftade fall i covid-19 och nya, hårdare restriktioner har införts i landet. Samtidigt gror missnöjet bland unga greker som anses att de begränsas för mycket.
  • Hör reportage av Filip Kotsambouikidis, Östeuropakorrespondent.

Tidig kväll i bardistriktet Gazi i Aten, det är glest på uteserveringarna. Barerna håller bara öppet några timmar till. Vid midnatt stänger allt för att begränsa smittspridningen, en åtgärd som engagerar och provocerar barägare och besökare.

– Det finns ingen logik i att stänga barerna tidigt, vadå så man börjar smitta först efter midnatt. säger Kostas Papasideris som försörjer sig som musiker.

– Det borde finnas någon annan lösning, när inte restaurangerna kan hålla öppet blir folk blir arbetslösa.

I våras fick han arbetslöshetsersättning, drygt 13 000 kronor totalt, men säger han, många andra i hans bransch jobbar svart och kvalificerar sig därför inte till något stöd.

Bredvid sitter vännen Stella, hon tycker grekiska regeringen ägnar sig åt skräckpropaganda. Det har förvisso en positiv effekt, säger hon, eftersom folk blir försiktigare men hon tycker man istället borde utbilda folk mer i hur man håller avstånd.

– På tv får vi veta att vi ska vara rädda, att vi ska gå till jobbet och sen direkt hem.

De ungas missnöje med hanteringen av coronapandemin yttrar sig på fler sätt. I går hölls en demonstration i Aten bland annat mot tvånget att bära mask i skolor och på universitet, samtidigt som många tycker man klämt in för många elever i klassrummen och inte lever upp till vad man lovat vad gäller hygienrutiner.

Dessutom finns de som kritiserar att Grekland mitt under pandemin köper dyra stridsflyg från Frankrike – pengar som studenterna anser borde gå till att exempelvis förbättra lärartätheten. Runt 200 skolor rapporteras nu vara ockuperade av uppretade elever som vill se en förändring.

Hemma hos familjen Evagelinos gör sig sexåriga tvillingarna Michaela och Giannis redo för en ny skoldag. Giannis visar sin ryggsäck, den har en haj på förklarar han, Michaelas ryggsäck har en rosa och lila regnbåge. Och så munskydden, Giannis ett blått och Michaela i ett mångfärgat blommigt. I Grekland är det obligatoriskt med munskydd i skolan även på de allra minsta.

– Vi har på oss mask, tvättar händerna, och använder handsprit, säger Giannis plikttroget.

– Jag tror det blir svårt att upprätthålla användandet av ansiktsmask med så små barn, säger pappan Panagiotis Evagelinos. Personligen är jag inte så rädd för smittan, utmaningen blir att göra det här till en del av vår vardag, säger han.

Kurvan över bekräftade fall pekar brant uppåt och har gjort de sedan början på augusti. Regeringen har nyligen infört nya hårdare restriktioner som förbud att samlas mer än nio personer i grupp. Trots det registrerades nyligen rekordhöga 453 nya fall på en dag, det är 3 gånger så många som under det värsta dygnet i våras. Då befann sig Grekland i lockdown och kom lindrigt undan, men till ett högt socialt pris.

– Vi satt hemma i nästan två månader, det var svårt för helt plötsligt klippte vi av barnens hela sociala liv, det var som att livet frös till is, säger mamma Maria Evagelinos.

Att upprepa den situationen vore katastrofalt, anser Panagiotis.

– Nej ekonomin kommer inte klara det tror jag, framförallt kommer vanligt folk inte att klara av att inte få gå till jobbet.

Men det finns experter som menar att man återigen är nära en ny lockdown, åtminstone i Aten som är värst drabbat. Epidemiologen Alkiviadis Vatopoulos som är rådgivare åt regeringens coronastrategi beskriver ett ökat tryck på den grekiska sjukvården och utesluter inte en ny stängning, även om han vill och hoppas att man lyckas undvika det.

– Reportrar frågar mig det väldigt ofta. Det är upp till oss alla. Om vi beter oss ansvarsfullt så kommer det inte bli en lockdown. En ny lockdown sägs vara katastrofal för den grekiska ekonomin, det kan jag inte uttala mig om, men ingen vill ha det och jag hoppas vi lyckas undvika det.

När Grekland öppnade upp för turismen i somras var man medveten om att fallen skulle öka, säger Alkiviadis Vatopoulos, men hur stor andel av den ökade smittspridningen som kommer utifrån är svår att säga, eftersom man samtidigt lättade på restriktioner inom landet.

Men att det kommit in smitta utifrån, trots stickprover på flygplatser och krav på medtaget negativt coronatest står klart.

– Vi hade framförallt importfall från vår norra gräns, något vi inte förväntade oss för vi trodde inte att epidemin skulle vara så kraftig där. Plötsligt blev det en explosion av fall i Serbien, Bulgarien och Nordmakedonien. När vi förstod vad som pågick vidtog vi åtgärder vid gränsen men då var det för sent, säger Alkiviadis Vatopoulos.

En debatt om Grekland gjorde rätt som öppnade sina gränser för turister i somras har varit ofrånkomlig. Tillbaks i bardistriktet Gazi träffar jag Rafaela Joy, hon tycker man öppnade upp Grekland för omvärlden för snabbt i somras.

– Jag tycker det var ett misstag, vi gjorde mycket rätt i våras men det här borde vi ha väntat lite med säger hon.

Trots det tror hon inte det blir en omfattande pandemi i Grekland, alla är rädda och håller avstånd säger hon. Inte heller tror hon det blir en ny nedstängning, ingen vill det och ingen har något att vinna på det, anser hon.

– Vi kom ur den första karantänen med tomma fickor, blir det en andra gång – då är det god natt, säger Rafaela Joy.