Stockholm

20-tal smittade på äldreboenden

1:57 min

Efter närmare tre månader nästan helt utan coronasmitta på Stockholms äldreboenden har ett 20-tal boende och personal nu testat positivt för covid-19, den senaste rapporterade veckan.

Stefan Amér är läkare och verksamhetschef på Familjeläkarna, vars läkare finns på nästan hälften av Stockholms särskilda boenden.

– Det här rör sig om minst fyra olika äldreboenden, där antingen vi har läkaransvar, eller andra aktörer och under nästa vecka ska ju besöksförbudet på äldreboenden hävas, säger Stefan Amér.

Har ni funderat på vad det kan bero på att det blir en tydlig ökning den senaste veckan?

– Ja, det är klart att att får vi en ökad smittspridning i samhället så finns det många sätt för viruset att ta sig in på äldreboenden. Och eftersom anhöriga och personal som är symptomfria också med all sannolikhet kan ta in smitta på äldreboendet, så kan det ju följa med någon person som inte vet med sig att de har symptom, säger Stefan Amér.

Samhällsspridningen av coronaviruset har återigen tagit fart på landets äldreboenden, eller särskilda boenden som de kallas, och detta samtidigt som besöksförbudet hävs den 1 oktober.

Från vårdpersonal efterlyses tydliga riktlinjer från myndigheterna om hur anhöriga kan besöka sina nära och kära på ett säkert sätt. För trots riskerna när smittspridningen nu ökar anser Stefan Amér att det är viktigt att anhöriga återigen får göra besök.

– Det här rör sig om svårt sjuka äldre sköra människor som kanske inte har lång tid kvar i livet. Och att man då kan få träffas, det är såklart av oerhört stor betydelse för många av dem, säger han.