Klimatet

Kalifornien förbjuder bensinbilar

1:59 min

Det branddrabbade Kalifornien förbjuder all nyförsäljning av bensin- och dieselbilar från 2035. Kaliforniens guvernör Gavin Newsom säger att det är ett sätt att ta sig an klimatkrisen.

Kalifornien har precis upplevt den varmaste uppmätta augustimånaden någonsin.

– Alla som bor här vet hur det är att kämpa med hetta, allt sämre luftkvalitet och rekordstora bränder som förstör våra marker. Vi måste göra mer och gå snabbare fram, sade Kaliforniens demokratiske guvernör Gavin Newsom när han skrev under beslutet som bara tillåter nyförsäljning av utsläppsfria bilar om 15 år.

Kalifornien har länge haft tuffare utsläppsregler för bilar än andra amerikanska delstater men att koppla skärpningar till klimatförändringarna är något nytt, enligt Frances Sprei, som forskar inom hållbar mobilitet på Chalmers tekniska högskola.

– Historiskt har Kalifornien gått framåt när det gäller bilar och deras miljöpåverkan men då har det ofta varit kopplat till luftföroreningar och att förbättra luftkvalitén. Nu gör man en väldigt stark koppling till klimatet istället.

Kalifornien har som mål att vara fossilfria 2045. Men utan stora minskningar från transportsektorn, som idag står för mer än hälften av utsläppen, kommer målet inte att nås, säger guvernör Newsom och understryker att det även handlar om att stödja delstatens alltfler tillverkare av elbilar, något som kan påverka bilmarknaden globalt, säger Frances Sprei.

– När Kalifornien har gått framåt så har det faktiskt påverkat bilmarknaden. Så det kan ju sända en signal också till andra länder och till biltillverkarna att nu gäller det verkligen en omställning till elbilar.