coronaviruset

Finland förbereder sig på ny coronavåg - inför fler restriktioner

2:06 min

I Finland förbereder sig myndigheterna nu på att smittspridningen av coronaviruset kommer att öka. I nästan hela landet rekommenderas man att bära munskydd och samtidigt skärper Finland reserestriktioner för flera länder. Men trots de nya begränsningarna, är många positiva till de nya reglerna.

– Vi kan inte göra något annorlunda, vi måste bara acceptera att situationen är som den är.

Regeringen gör sitt bästa för att skydda finländarna, säger Helsingforsbon Anna. De nya reglerna innebär att hon och nästan alla landets invånare bör använda munskydd på offentliga platser, såsom på bio, köpcentrum, museer och affärer. Det samtidigt som nästan all turism från EU stoppas, i nuläget uppfyller bara sex länder Finlands krav för att resa över gränsen.

För trots att Finland har bland de lägsta smittotalen i unionen förutspår myndigheterna att läget kommer att trappas upp. Under de senaste två veckorna har nära 800 nya coronafall registrerats. Och Ungefär hälften av de som testats positiva för covid-19 är yngre än 30 år.

Oftast rör det sig om smittokluster, däribland vid olika sportaktiviteter, såsom hockey, men också på universitet och privata fester.

Myndigheterna satsar därför nu på förebyggande åtgärder, däribland munskyddsrekommendationer, men också nya gränsrestriktioner för de länder där smittoläget ligger på högre än 25 smittade per 100 000 invånare under de senaste två veckorna. Detta innebär att också fritidsresor från Sverige stoppas.

Kirsi Pimiä, kanslichef på inrikesdepartementet har förståelse för att beslutet väcker en del irritation, inte minst bland de som är beroende av turismnäringen, men lägesbilden i Sverige och i andra länder ger inga andra möjliga alternativ,

– Vi måste sätta gränsen någonstans. Även här i Finland stiger antal smittofall varje vecka, precis som i Sverige, säger hon.