Öresund

Nytt gränscenter ska bekämpa Öresundskriminalitet

2:03 min

Nu har dansk och svensk polis skruvat upp sitt samarbete för att bekämpa gränsöverskridande kriminalitet i Öresundsregionen.

– Kriminella bryr sig inte om gränser, känner de någon på andra sida Öresund kan de begå brott tillsammans, säger Torben Svarrer vid Köpenhamnspolisen som är chef för det nya samarbetet, Gränscenter Öresund.

– Ibland handlar det kriminella samarbetet om utbud och efterfrågan, ibland om vilken typ av kriminalitet man sysslar med, säger Torben Svarrer.

Det var efter några uppmärksammade fall där svenska kriminella var inblandade som Danmark den 12 november ifjol införde tillfällig gränskontroll mot Sverige. Men samtidigt lanserades även planerna på en ett särskilt center för att bekämpa gränsöverskridande kriminalitet. Nu är Gränscenter Öresund på plats.

– Vi har länge haft ett bra samarbete med polisen på andra sidan sundet, både formellt och informellt. Nu tar vi nästa steg och jag hoppas vi kan utvecka det ännu mer, säger Torben Svarrer.

Skillnaden jämfört med tidigare samarbete är att det nu finns en grupp som enbart koncentrerar sig på att kartlägga och bekämpa den gränsöverskridande kriminaliteten och som rent fysiskt sitter på samma arbetsplats. Initiativet är danskt och de första danska poliserna började sitt arbete i våras, men sedan starten av september är även personal från svenska polisen och tullen på plats i Danmark.

– Vi har direktkontakt hela tiden och sitter på samma kontor så vi kan hjälpa varandra, säger Torben Svarrer.

Fokus för centret kommer främst vara sprängämnen, vapen, narkotika, pengasmuggling och kringresande ligor som begår stölder och inbrott.

Torben Svarrer har senaste tiden fått höra många kommentarer om likheterna med den kända TV-serien Bron, där svenska Saga Norén och danske Martin Rohde far kors och tvärs över sundet.


– Jodå, det har nämnts fler gånger och det kan man förstå, säger han.