USA

Trump vill inte ge svar om fredligt maktskifte

2:00 min

I USA har kritiken vuxit mot Donald Trump efter att han vägrat garantera att maktövergången till en ny president kommer att gå fredligt till om han förlorar det kommande valet.

Trump har fått frågan två gånger under loppet av 24 timmar. Båda gångerna har han undvikit att svara på om han kommer verka för ett fredligt maktskifte om han förlorar valet den 3 november.

– Om man tar bort [post]rösterna så kommer det inte behövas, då kommer jag fortsätta, sa Trump vid en presskonferens.

Under flera veckor har president Trump sått tvivel kring det kommande valets giltighet. Framförallt har han riktat in sig på poströstningen som han anser inbjuder till valfusk. Poströstningen förväntas bli rekordstor i år på grund av Coronapandemin.

Enligt forskare och valexperter i USA finns det inga bevis för att poströstning lett till ett utbrett valfusk i tidigare val.

Demokraterna varnar för att Donald Trump inte kommer acceptera valresultatet och anklagar presidenten för att agera som en despot.

– Vad är det här för land egentligen, han säger de mest irrationella sakerna, jag finner inga ord, sa Demokraternas presidentkandidat Joe Biden.

Uttalanden har också kommit från politiker i Trumps egna parti, Republikanerna.

– Jag är helt och hållet för en fredlig maktövergång när en sittande president förlorar, sa senatorn Mike Rounds från South Dakota.

Även senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, skrev på Twitter att det kommer att bli en ”ordnad övergång, precis som det har varit vart fjärde år sedan 1792”.