Nordkorea

Ovanlig ursäkt från Kim Jong-Un efter dödsskjutning

1:56 min

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har bett Sydkoreas president Moon Jae-in om ursäkt. Detta efter en incident där nordkoreanska soldater skjutit ihjäl en sydkoreansk man som tagit sig över gränsen till nordkoreansk vatten, och därefter bränt kroppen. Incidenten och ursäkten kan dock leda till förnyad dialog mellan länderna.

Det var i tisdags som nordkoreanska soldater hittade en man på ett flytande objekt på nordkoreansk vatten. Mannen beskrivs som en sydkoreansk tjänsteman som försökte hoppa av till Nordkorea, men när han enligt nordkoreanerna inte identifierade sig utan försökte fly, så sköt soldaterna mannen och brände därefter kroppen.

Niklas Swanström, Nordkoreaexpert och chef på Institutet för Säkerhets- och Utvecklingspolitik, säger att skjutningen beror på Nordkoreas hårda gränsregler som införts under coronapandemin.

– Det är klart att det ser väldigt aggressivt ut, men jag tror att det var mycket baserat på rädsla i det här fallet. Restriktionerna är ju väldigt hårda, man har ju sagt att gränsen skall stängas och gränsen ska hållas, på grund av just covid-19, säger han.

– Skulle covid-19 spridas i Nordkorea så kan det ju få oerhörda konsekvenser.

Men i ett unikt brev till Sydkoreas president ber Nordkoreas ledare Kim Jong-Un om ursäkt för vad han kallar för den "olyckliga" skjutningen, detta enligt ett uttalande från Sydkoreas presidentkansli.

Nordkorea har inte kommenterat uppgifterna om ursäkten. Enligt Niklas Swanström kommer den mycket ovanliga ursäkten mitt i en tid med frusna relationer mellan länderna.

– Det finns inga kontakter. Nordkorea har vägrat prata med Sydkorea. Att Kim nu skickar ett brev till president Moon är en indikation att han ändå vill behålla någon form av relation. Och nu i det här läget så ser det ju ändå ut som en öppning, säger Swanström.

– Då får ju dialoganhängarna vatten på sin kvarn nu och säger att han är nog kanske en person som man ändå kan kommunicera med. Själva brevet får man ändå beteckna som mycket positivt, det var ju ganska oväntat får jag säga.