Digitalt kryphål

It-miss gör det möjligt att runda kön till högskoleprovet

1:45 min

Tusentals personer har ställt sig i den digitala kön för att anmäla sig till höstens begränsade högskoleprov. Men det går att ta sig förbi kön och komma direkt till anmälningssidan.

– Man kan ta sig förbi hela kösystemet, anmälningssidan, säger it-säkerhetsexperten och företagaren Frans Rosén.

Han säger att man via enkla tillägg i webbläsaren kan ta sig förbi den digitala kö som finns för att få anmäla sig till höstens högskoleprov. På grund av coronapandemin har det färre platser än vanligt och tusentals personer står i kö för att kunna anmäla sig.

Han har själv kunnat ta sig förbi kön, men han har inte anmält sig till provet och är kritisk mot att detta system används.

– Det ger ju väldigt tydliga signaler om att de inte vet vad de håller på med.

Universitets- och högskolerådet skriver i ett uttalande till Ekot att man inte har möjlighet att svara på frågor nu, men UHR har koll på vilka det är som försöker ta sig runt kösystemet och utreder repressalier.

Det var i morse klockan 7 som ett digital väntrum öppnade för de som vill skriva provet och fram till klockan 8 så hade närmare fram 23 000 personer loggat in i förhoppning om att knipa en plats till provet, enligt Universitets- och högskolerådet.

Alla som loggade in fick en köplats, som lottades ut, för att sedan då kunna anmäla sig till provet. Även efter klockan åttan kan man ställa sig i den digitala kön.