Coronapandemin

Nu håller flera kommuner folkomröstningar igen

1:59 min

När coronapandemin slog till i våras fick ett par lokala folkomröstningar skjutas upp, bland annat i Malung-Sälen. Men på söndag är det det dags för invånarna i kommunen att gå till vallokalen.

Enligt Christina Holback som är kommunchef i Malung-Sälen kommer man att vara generös med så kallad budröstning, det vill säga att om man är sjuk eller i riskgrupp kan låta ett bud leverera rösten.

– Man har ett bud som man utser och ett vittne som tar emot ens röst och lämnar in den. Alternativt att man kommer till vallokalen.

Ska en vindkraftspark få lov att byggas på Ripfjället, på gränsen mellan Dalarna och Värmlands län, eller inte? Tanken var att Malung-Sälen kommuns runt 8 000 röstberättigade skulle säga sitt i frågan redan den 17 maj, men det sköts alltså upp.

Malung-Sälen kommun har än så länge inte haft en särskilt omfattande smittspridning, enligt Christina Holback, och situationen är nu tillräckligt bra för att genomföra den rådgivande omröstningen. Lena Langlet, tillförordnad chef för demokrati och styrning på Sveriges kommuner och regioner, tycker sig se ett stort engagemang från kommuninvånare.

– Det ska vi vara glada för att de vill påverka sin livsmiljö. Sen så handlar det om att alla ska kunna vara med och anledningen att man sköt upp det var just restriktionerna för plus 70. Det är viktigt ur en jämlikhetssynpunkt att alla ska kunna rösta.

En kommun som noga följer Malung-Sälens omröstning är Arboga, som också sköt upp en folkomröstning om en eventuell skolnedläggning i våras. Kommunen har ännu inte satt något nytt datum, utan inväntar ett möte med Malung-Sälens kommun för att se hur folkomröstningen går. Christina Holback tror att det finns flera saker att titta efter.

– Hur vi anpassar vallokalerna, vi har skyddsåtgärder där i form utav rengöring, markeringar i golv. Jag tror också att man kommer titta på hur det har fungerat med budröstningen. Jag tycker det är bra att vi kommuner kan lära utav varandra.

I höst och vinter hålls även omröstningar i bland annat Luleå och Svalövs kommun, men dessa har inte behövt ändra datum ännu.