Påverkanskampanj

Facebook raderade konton kopplade till rysk säkerhetstjänst

1:40 min

Sociala medie-företaget Facebook meddelar att man har tagit bort tre olika nätverk av falska konton som de säger skulle kunna användas av rysk säkerhetstjänst för att påverka det amerikanska presidentvalet.

Kontona hade totalt ungefär 97 000 följare. De skulle enligt Facebook kunna användas för att publicera dokument, mejl eller annat som de ryska säkerhetstjänsterna kommit över genom dataintrång, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det är varken stora eller så många konton, men de har funnits på både Facebook och Instagram. Några av kontona ska ha påstått att de var ett oberoende media eller en tankesmedja.

Även Twitter ska enligt Reuters ha jobbat ihop med Facebook och tagit bort 350 konton som de säger går att koppla till statskontrollerade organisationer i Ryssland.

Bakgrunden till det här handlar om det förra amerikanska presidentvalet 2016 där bland annat hackade mejl från Hillary Clinton och material från det demokratiska partiet spreds i sociala medier.

Från ryskt håll har man hela tiden förnekat inblandning och sagt att man inte lägger sig i val i andra länder.

Facebook säger att de konton man nu har stängt går att koppla till rysk säkerhetstjänst och till den ryska organisation som var aktiv även 2016. Chefen för företagets cybersäkerhet Nathaniel Gleicher säger till Reuters att de speciellt håller utkik efter spridande av uthackat material, speciellt under de kommande "6-8 veckorna".

Chefen för Atlantic Councils Digital Forensic Research Lab Graham Brookie, säger till Reuters att det här visar att Ryssland fortsätter att försöka förvärra politiska spänningar i USA. Men han sa också att "omfattningen av den inhemska desinformationen är mycket större än från någon utländsk motståndare".

Facebook har under lång tid fått mycket kritik för att inte på allvar sätta stopp för avsiktligt spridandet av desinformation och propaganda för att påverka demokratiska val.