Ökad smittspridning

Expert: Svårt hålla fast vid nya coronarutiner

1:59 min

Coronasmittan ökar igen. Enligt Folkhälsomyndigheten har svenskarna blivit sämre på att följa restriktioner om att hålla avstånd och inte samlas i stora grupper.

Det är naturligt, menar socialantropologen Raoul Galli vid Stockholms universitet.

– Ja ny inlärning, ny socialisation, nya beteenden, det tar tid, det är ju ingenting man gör från en dag till en annan, säger han.

Raoul Galli drar paralleller till bantning; det är lättare att falla tillbaka i gamla vanor istället för att hålla fast vid de nya sundare.

Under de senaste dagarna har smittspridningen ökat särskilt bland unga och nu övervägs nya restriktioner runt om i landet. Stockholms hälso- och sjukhusdirektör Björn Eriksson har bland annat nämnt familjekarantän som ett sätt att få bukt med den allmänna spridning som nu finns i huvudstadsregionen. Det innebär att alla som bor i ett hushåll där någon är smittad måste stanna hemma från skola och jobb.

Och i går meddelade statsministern att det inte blir några lättnader i nuläget för hur många som får samlas på en och samma plats. Han uppmanade alla att ta sitt ansvar för att smittspridningen inte ska öka än mer.

Raoul Galli menar att myndigheterna har ett stort ansvar för hur restriktionerna efterlevs, inte minst utifrån hur de kommunicerar sina riktlinjer. Han tycker att Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och regeringen har skött det ganska bra så här långt, men efterlyser en större tydlighet kring hur var och en ska agera i sin vardag.

– Kommunikationen är superviktig. Jag tycker till exempel att man måste också ta det på den övergripande nationella nivån hela tiden kontinuerligt också, det vill säga, nu är det skäl att vara extra solidarisk med varandra, därför att det här funkar inte annars, säger Raoul Galli.