Högskoleprovet

Köfuskarna har hittats – ”Kan finnas fler”

1:42 min

Universitets- och högskolerådets tekniker har hittat de personer som fuskat sig förbi högskoleprovets kösystem på nätet, enligt högskoleprovets nationella samordnare Peter Honeth. 89 personer som fuskat sig förbi kön har identifierats.

– Man har försökt och i vissa fall lyckats ta sig förbi kön. Vi vet nu vilka de 89 individerna är och det kan finnas fler, som vi också försöker identifiera. Det är viktigt att slå fast, att den som fuskar sig igenom systemet får inte skriva provet, säger Peter Honeth.

Platserna till högskoleprovet i år är begränsade till de 27 600 personer som först anmäler sig. Förutom problemet med fusk i kön så har Ekot också rapporterat om att flera personer efter timmar av köande fått en plats, men sen har de skickats ut när de skulle betala. Enligt Peter Honeth, så arbetar Universitets- och högskolerådets tekniker i kväll med att åtgärda problemen.

– Jag vet att man försöker hitta det här problemet men jag kan inte riktigt säga hur lång tid det tar. De man kan göra är att kontakt UHR per mejl eller skrift och redovisa vad man råkat ut för så får UHR titta på det och se om vi kan hitta några lösningar, säger Peter Honeth.

Den långa kön för anmälan till Högskoleprovet har i kväll pausats och ska öppna igen klockan åtta på lördag morgon. De som köar ska få behålla sin plats säger provsamordnaren Peter Honeth till TT.