Energiindustrin

Polen stänger alla kolgruvor till 2049

2:00 min

Polen kommer stänga landets kolgruvor till år 2049. Det kom regeringen och fackföreningarna överens om i dag.

– Till slut kom vi överens om ett gemensamt beslut, ett beslut som kommer att helt förändra den polska energiindustrin, sade Artur Sobon, viceministern som ansvarar för statens naturtillgångar.

I hjärtat av det polska kolbältet, i Katowice, kom regeringen och facken, efter långa förhandlingar, överens om att till år 2049, helt avveckla landets kolindustri. Merparten av landets energiförsörjning kommer i dag från kolkraft, en industri som sysselsätter uppemot 70 000 kolarbetare i regionen.

Hundratals kolarbetare har i veckan protesterat mot planerna om att stänga landets kolgruvor. Men landet behöver ställa om och följa EU:s direktiv, sa Artur Sabon efter överenskommelsen.

EU har som mål att bli koldioxidneutral till år 2050, en målsättning som Polen inte sällan har bromsat. I våras sade Boguslaq Zientek, ordförande för en fackförening som bland annat företräder många av kolarbetarna i södra Polen, att det är en orimlig målsättning.

– Det är väl bra, att man vill minska på koldioxidutsläppet, det vet gruvarbetarna här som direkt påverkas av miljön och klimat, de andas smogen varje dag. Men det EU inte förstår är att den här övergången kommer att ta tid.

Men idag kom de båda parterna alltså överens om att trots allt gradvis börja stänga landets kolgruvor. Enligt överenskommelsen ska inga uppsägningar ske. I stället ska arbetarna flyttas till de gruvor som fortfarande är i drift och arbeta där till pensionen, sa ministern.