Polen

Regeringskrisen i Polen avvärjd – koalitionen överens

1:58 min

Regeringskrisen i Polen är för nu avvärjd, högerkoalitionen har kommit överens. Det meddelade Lag och Rättvisas partiledare Jaroslaw Kaczyński på en pressträff i dag. Men vad överenskommelsen handlar om är fortfarande en fråga som hänger i luften.

– Mina damer och herrar, vi har goda nyheter, i dag har vi kommit överens om ett avtal, sa Lag och Rättvisas partiledare Jaroslaw Kaczyński på pressträffen.

– Avtalet kommer att vara väldigt bra för Polen och vi har en ljus framtid att vänta, sa partiledaren.

Efteråt undertecknade han och hans koalitionspartners från de mindre samarbetspartierna det nya avtalet. Men vad det faktiskt innebär gick ledarna inte in på. Till journalisternas besvikelse avslutades pressträffen och Kaczyński och hans kollegor lämnade scenen.

Det var i början av förra veckan som konflikten inom den styrande högerkoalitionen bröt ut. Högernationalistiska Lag och Rättvisas samarbetspartier valde att gå emot två lagförslag som Kaczyńskis parti lagt fram. Ett av de handlade om att stärka djurskyddet i landet och stoppa pälsuppfödning. Det andra handlade om att ge premiärministern och andra politiker större ansvarsfrihet under coronapandemin.

Att de mindre samarbetspartierna gick emot Lag och Rättvisa väckte en del irritation hos Kaczyński och samarbetet riskerade att helt kollapsa. Flera bedömare menar att ledarna för de två mindre partierna hade tillskansat sig mer makt, något som Kaczyński och Lag och Rättvisa, ville sätta stopp för.

Och att regeringen nu väljer att fokusera på ett samarbete har också att göra med att coronasituationen har under de senaste dagarna kraftigt försämrats. I går och i dag har Polen noterat de högsta smittotalen sedan utbrottet.

I veckan har det spekulerats om Kaczyński själv ska ta plats i regeringen. I dag styr han landet mest bakom kulisserna i rollens som parlamentsledamot och ledare för Lag och Rättvisa, med en regeringspost skulle han däremot få mer formell makt.

Om så blir fallet är fortfarande oklart. Klart är i alla fall att regeringskrisen för nu är avvärjd.