Väljaropinion

Stabil väljaropinion trots budget

1:47 min

Väljarstödet för partierna är stabilt visar september månads Svensk väljaropinion som Kantar Sifo gör för Ekots räkning. Socialdemokraterna går fortsatt svagt nedåt sedan toppen i våras men det är små rörelser i opinionen.

Kantar Sifos opinionschef Toivo Sjörén säger att det inte hänt så mycket.
– Den är väl framför allt stabil och vad gäller Socialdemokraterna så har vi sett en avtagande coronaeffekt från att man gick upp väldigt upp kraftigt men den ligger ju fortfarande över jämfört med före corona.

Socialdemokraterna ligger nu på 27,1 procent, en nedgång från 27,8 i augusti och 31,4 procent vid toppen i maj. Trenden pekar alltså svagt nedåt. För övriga partier är förändringarna små, med en uppgång på en halv procentenhet till 8,1 procent för Centern som näst största förändring.
Svensk väljaropinion är en sammanställning av tre olika mätningar och under perioden som de genomförts så har delar av statsbudgeten presenteras och gängbrottsligheten diskuterats.

Men det har inte påverkat väljarnas syn på partierna även om budgeten fortfarande kan ha effekt, Toivo Sjörén.
– Den kom ju i veckan så den kan ju fortfarande få en långsiktig effekt men mycket pratades ju om redan innan, så det borde delvis ha varit med och påverkat. När det gäller lag, ordning och brottslighet så har nog det fortfarande en potential att flytta väljare.
Liberalerna ser ut att ligga tydligt under spärren till riksdagen på fyra procent. Sedan april har partiet som högst på legat på dagens 3,5 procent i väljaropinionen.
– De har ett väldigt svårt läge. För dem så gäller det att nu fram till valet vara så profilerade så att man avviker och är tydlig samtidigt som man är med på överenskommelsen, så det är ett hat trick som inte är så lätt att göra, säger Toivo Sjörén.

I Svensk väljaropinion får Moderaterna 20,6 procent, Kristdemokraterna 6,2, Miljöpartiet 4, Vänsterpartiet 9 och Sverigedemokraterna 19,8.