Venezuela

EU i samtal med Maduro om valet

2:04 min

EU har skickat två topptjänstemän till det krisdrabbade Venezuela för att försöka få en överenskommelse mellan regeringen och oppositionen kring det ifrågasatta parlamentsvalet i december.

Två topptjänstemän från EU:s utrikesstab är just nu i Caracas. Deras mål är att bidra till förhandlingarna mellan regeringen och delar av oppositionen om hur parlamentsvalet i december kan göras fritt och rättvist.

Den venezuelanska oppositionen är splittrad. Majoriteten vill bojkotta decembervalet, som de menar är riggat. Men en allt större minoritet vill förhandla fram bättre villkor för att kunna delta.

Juan Guaidó, som utnämnde sig själv till interimspresident förra året och som erkänns av ett 50-tal länder, däribland Sverige, företräder den hårda bojkott-linjen. För några veckor sen trädde den tidigare presidentkandidaten Henrique Capriles fram och lanserade en mjukare linje, att förhandla med regeringen om nya regler för valets genomförande. Dödläget i den venezuelanska politiken såg ut att brytas och då passade EU på att återaktivera sin medlarroll i landet.

EU:s tjänstemän skulle under sitt tre dagars besök som slutar idag måndag möta representanter för både regeringen och oppositionen.

Den allt mer pressade presidenten Nicolas Maduro har på senare tid haft en mer försonande ton i syfte att legitimera valet i december. Han bjöd EU att närvara vid valet som observatörer, men EU svarade att tiden är för knapp.

Det tyder på att EU vill försöka få valet senarelagt i några månader, något som Maduro hittills vägrat att gå med på, men som Henrique Capriles läger har föreslagit.

Nicolas Maduros ställning har ytterligare försvagats efter en rapport beställd av FN som slog fast att regeringen begått omfattande människorättsbrott i samband med protesterna 2019. Det ingår också i EU:s kalkyler. En försvagad president och en splittrad opposition kan tvinga alla parterna till förhandlingsbordet för att hitta en lösning på den politiska krisen.