Thailands ekonomi i kris

6:40 min
  • Den thailändska ekonomin har vuxit snabbt sedan 50-talet genom export av bland annat elektroniska komponenter och ris, men landets ekonomi är framför allt beroende av turism som står för 20 procent av landets BNP.
  • Coronapandemin har därför slagit hårt mot Thailand, som är ett av Asiens mest välbesökta.
  • Hör reportage av Peder Gustafsson, Asienkorrespondent. 

– Just nu tar jag en dag i taget säger Namfon Yarnjajak som jobbar på en bar på turist ön Phuket. I vanliga fall tjänar hon minst 20 000 bath i månaden vilket motsvarar runt 5 600 kronor.

Pandemin har gjort att Thailand har stängt hela sin turistindustri. När det skedde stängde också baren Namfon jobbar i. Gästerna var utländska turister som nu inte kommer in i landet och därför har de inga kunder. Men Namfon säger att hon har haft tur. Hennes arbetsgivare betalar ut en liten lön som gör att hon oftast har pengar till mat.

I vanliga fall skickar Namfon pengar till sin familj i norra Thailand där hennes son bor med Namfons mamma. Nu har hon inga pengar att skicka.

– Det känns hemskt att inte kunna skicka pengar till min son. Men jag kan inte göra någonting, så jag måste försöka klara det här. Samtidigt är min familj beroende av att jag skickar pengar. Jag gör mitt bästa och så fort jag har lite extra pengar så försöker jag skicka, säger Namfon.

Namfon är bara en av miljontals thailändare som förlorat sin inkomst och drabbats hårt av pandemin. Ans Sukris har under många år drivit företag i turistnäringen på Phuket. Så här långt har han tvingats lägga ned ett av sina tre företag och håller på som bäst med att minska kostnaderna i de två han än så länge har kvar.

– Det gäller att rädda det som räddas kan, säger Ans. Han måste göra sig av med lånen hos banken och sälja av tillgångar och se till att han får in kontanter för att sedan succesivt minska storleken på företagen från tungvikt till flugvikt, berättar han.

Thailands turistindustri svarar för nästan 20 procent av landets BNP. Det är svårt att i nuläget få ett grepp om hur stor ekonomisk skada som pandemin har orsakat. Klart är att det är den största krisen sedan den så kallade Asiatiska finanskrisen 1997.

Thanawat Polvichai är ordförande för den Thailändska handelskammaren. Han säger att den här gången är det riktigt svårt eftersom alla länder i världen har drabbats och det kommer bli hård konkurrens inom alla områden när pandemin är över.

Thanawat berättar att redan innan pandemin var det stora problem i den thailändska ekonomin. Tillväxten har bromsat in under flera år och förtroendet hos befolkningen för hur den tidigare militärjuntan och nu folkvalda regeringen sköter ekonomin har minskat för varje dag.

Oavsett om du är bonde eller affärsman så har du drabbats av den allt sämre ekonomin och det skadar förtroendet för den ekonomiska politiken, menar Thanawat. Det övergripande förtroendet är fortfarande lägre än innan pandemin och människor är fortfarande oroliga för sin framtida inkomst, ekonomi och sysselsättningsmöjligheter. Men det finns en liten ljusning i sikte, regeringens fortsatta lättnader av coronarestriktionerna bidrar till att höja möjligheten för ekonomisk återhämtning, säger Thanawat vid Thailändska handelskammaren.

Thailands ekonomi har varit misskött under flera år. Efter att militären tog makten vid en kupp 2014 så har landets ekonomi, enligt thailändska nationalekonomer, skötts på ett sätt som gynnat militären och inte exportindustrin och den viktiga jordbrukssektorn. På samma gång har statsskulden ökade kraftigt och konsumtionen och investeringarna har varit låga. Försvarsbudgeten ökade kraftigt och kostnaderna för subventioner och bidrag till fattiga hushåll rusade i höjden.

Thailand var länge en del av det så kallade asiatiska ekonomiska undret men har sedan 2010-talet haft en av de lägsta tillväxttakterna i Sydostasien. Thanawat vid den thailändska handelskammaren säger att det är svårt att säga när den thailändska ekonomin kommer att återhämta sig eftersom coronapandemin fortsätter.

Den svåra ekonomiska situationen i Thailand har nu lett till att investerare inom turistnäringen börjar titta på andra branscher. Man talar redan om att man vill rädda Phuket från att gå under ekonomiskt genom att locka till sig utländska universitet för att satsa på utbildning och investera mer i den lukrativa medicinska turismen.

– Som det är nu har det visats sig att det inte är så smart att lägga alla ägg i turistkorgen, säger Ans Sukrit, affärsman på Phuket.

Det Ans berättar visar på att många thailändska investerare inte längre litar på att makthavarna i Bangkok ska lösa den ekonomiska krisen utan att man nu måste ta saken i egna händer.

Namfon som jobbar i en bar på Phuket säger att hon har inget annat val än att vänta ut pandemin och hon hoppas att turisterna snart ska komma tillbaka så hon kan börja tjäna pengar igen och så hon kan börja skicka pengar till sin familj i byn.

– Vi följer utvecklingen varje dag, just nu lever vi på hoppet säger Namfon.