Konflikt

Intensifierade strider i Nagorno-Karabach

1:51 min

Striderna i utbrytarregionen Nagorno-Karabach i södra Kaukasien har i dag intensifierats med tungt artilleri från båda sidor. Enligt analysorganisationen International Crisis Group var helgens angrepp lätt att förutse men omvärlden har varit ointresserad av att medla.

– Spänningarna har tilltagit i veckor, säger Olesya Vartanyan, analytiker på International Crisis Group.

– Men vi har inte sett någon skytteldiplomati eller engagemang på högsta nivå mellan Baku och Jerevan, vilket förmodligen är en av anledningarna till att vi nu får se den här eskaleringen.

I videoklipp släppta av den armeniska militären visas artilleribeskjutning och en stridsvagn som uppslukas av en explosion, ute i den karga terrängen i bergsregionen Nagorno-Karabach.

Omkring 40 människor, både från den armeniska och azerbajdzjanska sidan, har sedan i går rapporterats döda.

– Det här är ett angrepp av allt att döma från den azeriska sidan som koordinerats längs hela kontaktlinjen.

Längs hela den faktiska gränsen på omkring 20 mil kommer uppgifter om intensiva strider med både pansarfordon, infanteri och flyg.
 
Nagorno-Karabach, bara lite större än Gotland, ligger i Azerbajdzjan men kontrolleras sedan ett bittert krig vid Sovjetunionens sönderfall av Armenien.

Ryssland, som säljer vapen till båda sidor men är allierade med Armenien, har hittills varit relativt passiva men sitter med nycklarna till att få stopp på striderna, säger Vartanyan.

– Ryssland är den ledande aktören och den främsta rösten i förhandlingsprocessen sedan många år.

Men Ryssland säljer vapen till båda sidor?

– Definitivt. Sedan många år. Och Israel och Turkiet säljer till Azerbajdzjan.

I Nagorno-Karabachs södra lågland säger sig grannländernas militärer ha erövrat och återtagit strategiska höjder, men i det bergiga norr har striderna varit hårdare och dödligare längs stillastående frontlinjer, enligt Crisis Group.

Mobilisering pågår i både Armenien och Azerbajdzjan och rykten om utländska stridande florerar men har inte kunnat styrkas.

Eskalationen nu är den värsta sedan 2016 då minst 200 människor dödades, men sedan sammanstötningar i somras har skärmytslingar regelbundet lett till döda och skadade.
 
– Vi är tyvärr bara ett steg från fullskaligt krig, säger Olesya Vartanyan.

– Om under de närmaste timmarna eller dagarna fler attacker äger rum djupt inne i konfliktzonen blir det många fler civila dödsoffer och då blir striderna svårare att stoppa. Det kommer också att aktualisera potentiella interventioner från Ryssland, Turkiet eller båda.