Oljeraffinaderiet i Lysekil

Preem drar tillbaka ansökan om utbyggnad av Preemraff

2:00 min

Oljekoncernen Preems nye koncernchefen Magnus Heimburg säger nu i en intervju med Ekot att Preems styrelse beslutat att dra tillbaka sin omdebatterade ansökan om att få bygga ut oljeraffinaderiet Preemraff i Lysekil. Styrelsen fattade beslutet igår, säger Preems koncernchef Magnus Heimburg till Ekot.

– Jag tycker att det här beskedet är ett väldigt viktigt beslut, det ger en stor tydlighet att vi nu skapar ett fokus på att accelerera den här omställningen mot en förnybar produktion av drivmedel. Så för mig känns det väldigt bra att presentera det här beslutet i dag, säger Magnus Heimburg.

– Ansökan om det nya miljötillståndet handlar om att kunna bygga ut raffinaderiet i Lysekil för att kunna omvandla en högsvavlig tjockolja till lågsvavliga produkter av bensin och diesel.

Vad innebär det här beslutet i praktiken?

– I praktiken innebär beslutet att vi kommer dra tillbaka miljöansökan, vi kommer att avsluta projektet. Det innebär också att vi nu kan frigöra resurser för att accelerera vår förnybara produktion av drivmedel.

Per Bolund, Miljöpartiets språkrör, kommenterar Preems beslut på twitter: "Den som vågar vinner. Grön politik visar vägen framåt. Bra för Sverige och jobben att industrin förstår och investerar för framtiden".

Hör mer i klippet ovan