Syrad chilisås med björnbär

Du behöver:

1 glasburk med gummiring och lock, ca 1,5 l

1 fryspåse

3 röda paprikor

2-6 chilis efter smak (vi blandade cayenne och gul habanero lemon)

1 dl björnbär

2 små chalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 msk tång, tex purpurtång

1 kålblad

vatten så att det täcker

2 procent jodfritt salt (2 procent av grönsakernas och vattnets vikt tillsammans).

Gör så här:

Skär grönsakerna i större bitar.

Väg glasburken för sig och notera dess vikt.

Lägg grönsakerna i burken och häll på vatten så att det täcker. Väg alltihop och dra bort burkvikten.

Häll tillbaks vattnet i en skål och mät upp 2 procent salt (av totalvikten av grönsaker och vatten). Vispa så att saltet löser sig.

Lägg ett kålblad på toppen av grönsakerna för att förhindra att småbitar flyter upp till ytan. Tryck till ordentligt så att grönsakerna pressas ner mot burkens botten. Häll på saltvattnet.

Lägg en fryspåse överst i öppningen som du fyller med vatten  (2-%-saltlösning om du vill), och knyt ihop. Den fungerar som en tyngd som pressar ner grönsakerna under vattnet och skapar en syrefri miljö där inget mögel får fäste. Sätt på locket.

Låt stå i rumstemperatur i två veckor. Flytta sedan burken till kylen och låt mogna i ytterligare två veckor.

Mixa och häll på flaska.

Obs: du kan ta undan lite av saltvattnet innan du mixar, och späda efter hand och smak. Förvara svalt.