Syrad bolognesesås

Du behöver:

1 burk med gummiring och lock, ca 1,5 l

1 fryspåse

270 g paprika (som rostats i ugnen)

50 g lingon

50 g svarta vinbär

1/2 gud lök

2 vitlöksklyftor

40 g palsternacka

100 g morot

150 g stjälkselleri

soltorkad tomat, torkad (ej i olja)

1 msk torkad svamp

1 msk torkad tång

några nypor blandade torkade örter som du gillar

1 kålblad

vatten så det täcker

jodfritt salt, 2 procent av grönsakernas och vattnets vikt

En smakrik, syrad bolognesesås som är god att blanda med krossade tomater när man snabbt vill göra en köttfärssås. Ha den i en burk i kylen och låt den smaksätta din pastasås när det ska gå undan!


Gör så här:

Skär grönsakerna i större bitar.

Väg glasburken för sig och notera dess vikt. Lägg grönsakerna i burken (vänta med kryddorna) och häll på vatten så att det täcker.

Väg alltihop och dra bort burkvikten. Häll tillbaks vattnet i en skål och mät upp 2 procent salt (av totalvikten av grönsaker och vatten). Vispa så att saltet löser sig.

Lägg ett kålblad på toppen av grönsakerna för att förhindra att småbitar flyter upp till ytan.

Tryck till ordentligt så att grönsakerna pressas ner mot burkens botten. Häll på saltvattnet.

Lägg en fryspåse överst i öppningen som du fyller med vatten  (2-%-saltlösning om du vill), och knyt ihop. Den fungerar som en tyngd som pressar ner grönsakerna under vattnet och skapar en syrefri miljö där inget mögel får fäste.

Sätt på locket.

Låt stå i rumstemperatur i två veckor.

Flytta sedan burken till kylen och låt mogna i ytterligare två veckor.

Mixa och häll på flaska.

Obs: du kan ta undan lite av saltvattnet innan du mixar, och späda efter hand och smak. Förvara svalt.