Kommentar

Preembeslut – framgång för regeringen

2:06 min

Preems beslut att dra tillbaka ansökan om att bygga ut raffinaderiet i Lysekil, kommer sannolikt att ses som en framgång för Miljöpartiet och regeringen. Det säger Ekos inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Preem gör nu precis vad klimatminister Isabella Lövin ville när hon fick frågan om raffinaderiet till regeringens bord. I sina mest optimistiska drömmar hoppades klimatministern att oljebolaget självmant skulle dra tillbaka sin ansökan.

När Miljöpartiet fick regeringen att ta över beslutet om Preems utbyggnad var det en signal till oljebolaget att man knappast kunde räkna med ett enkelt ja till sina utbyggnadsplaner.

Dessutom talade det om för Preem att beslutet kunde ta lång tid vilket ytterligare ökade den kommersiella osäkerheten. Dels skulle själva regeringsbeslutet dra ut på tiden, dels kunde man förvänta sig överklaganden som ytterligare fördröjde beskedet.

Att Preem nu backar kan därför ses som en framgång för regeringens och framför allt Miljöpartiets taktik. Visserligen är oljebranschens ekonomiska nedgång en viktig orsak till Preems beslut idag men den blir knappast mindre viktig tillsammans med den stora ovisshet om både beslut och tidsutdräkt som regeringen skapat med sin långbänk.

Att bolaget uttryckligen motiverar sitt beslut med de senaste besluten i regeringens klimatpolitik gör inte miljöpartisterna mindre glada. Enligt Preem har förslagen om "en mer ambitiös reduktionsplikt och en vilja att stödja inhemsk förnybar drivmedelsproduktion, förbättrat investeringsklimatet".

Tanken att Preem nu vill komma i åtnjutande av detta stöd ligger nära till hands.

Som grädde på MP-moset vill bolaget återkomma med en ny ansökan för "storskalig produktion av förnybara drivmedel vid raffinaderiet."

En MP-ledning som länge jobbat i motvind kan alltså lätta lite på skjortkragen.

Dagens besked innebär också en stor lättnad för statsminister Stefan Löfven. Socialdemokraterna vill gärna framställa sig som progressiva i klimatfrågan men är samtidigt obenägna att ta strid med industriintressen. Det gjorde regeringsbeslutet om Preems ansökan till en knepig historia för Löfven.

Nu slipper han undan oväntat enkelt och kan dessutom skryta med att ytterligare ett industriföretag på svenska mark vill lägga om i klimatvänlig riktning.

Men många frågetecken finns kvar. Kommer Preems nya ansökan att ge lika många jobb i Bohuslän som den de nu dragit tillbaka? Det blir avgörande för hur Socialdemokraterna och facken lokalt reagerar.

Om jobben blir färre kommer också den politiska oppositionen i riksdagen att angripa regeringen för att ha skapat arbetslöshet i Bohuslän. Kritiker kommer också att hävda att den produktion Preem ville bedriva nu kommer att utföras smutsigare på någon annan plats i världen. Och att de globala utsläppen i så fall inte lindrats av att Preem avstår från produktionen i Brofjorden.

Och hur klimatvänligt blir Preems nya projekt egentligen? Bolaget ansåg ju att redan den gamla, nu nedlagda, planen skulle bli bra för klimatet. Skulle det visa sig att Preem återigen i själva verket vill öka sina klimatskadliga utsläpp får Miljöpartisterna åter ett huvudbry.

MP vill slippa en diskussion om att regeringen ska ta över frågan en gång till. Då skulle dagens seger bara bli en andhämtningspaus på vägen till nya bekymmer.