Oljebolaget Preem kommer inte bygga en större fabrik i Lysekil

3:18 min

Oljebolaget Preem kommer inte bygga ut ut sin fabrik för att raffinera olja i Lysekil. Det sa företaget idag. Det är på grund av ekonomi, och inte på grund av protesterna mot fabriken, säger Preem.

Preem har ett stort raffinaderi i Lysekil, vid havet i Bohuslän. Det är en fabrik som gör om råolja till bland annat bensin och diesel. Det är det största oljeraffinaderiet i Skandinavien. Och det är den största arbetsplatsen i Lysekils kommun.

Preem har tidigare sökt tillstånd för att göra fabriken större. Den skulle ge flera hundra nya jobb i Lysekil. Den skulle också släppa ut mycket mer koldioxid än idag. Koldioxid som gör klimatet på jorden varmare.

Domstolen Mark och Miljööverdomstolen sa att Preem får bygga ut, eftersom det inte bryter mot någon lag. Men Sveriges regering skulle bestämma till slut. Det är för att Preems fabrik skulle göra så att Sverige släppte ut mycket mer koldioxid. Och regeringen har bestämt att Sverige måste släppa ut mycket mindre koldioxid än idag.

Det har varit mycket protester från miljöorganisationer mot Preems planer. Och det har varit många politiska diskussioner. Det verkade bli ett svårt beslut för regeringen. Politiker från Miljöpartiet sa att de måste lämna regeringen, om Socialdemokraterna sa ja till Preem.

Men nu behöver regeringen inte ta något beslut. Preem har ändrat sig. De vill inte bygga ut raffinaderiet i Lysekil längre. Det sa Preems chef Magnus Heimburg idag. Han säger att det inte beror på protesterna, eller den politiska diskussionen Det beror på ekonomi. Ekonomin i världen har blivit sämre under coronapandemin. Och det går sämre för oljebranschen. Därför stoppar Preem de här planerna nu.

Nu ska Preem jobba mer med att producera bränsle som är bättre för miljön och klimatet. Men det är inte klart hur de ska göra det.