Spanien

Kataloniens president stängs av från uppdrag

1:29 min

Den katalanske regionpresidenten Quim Torra stängs av från sina politiska uppdrag i ett och ett halvt år. Detta beslutade den högsta domstolen i Spanien idag.

Quim Torra har enligt den spanska högsta domstolen gjort sig skyldig till olydnad i samband med det spanska valet i april 2019. Han ålades då av valmyndigheten att ta ner en banderoll med separatistiskt budskap från regionstyrets huvudsäte,
men vägrade.

Torra själv menar att det inte går att lyda en order som i sig är olaglig. Katalonien som är en rik spansk region strävar efter självständighet
från övriga Spanien.

Kampen som delvis kantats av våld, har splittrat regionen och skapat starka motsättningar mellan den spanska regeringen och det regionala styret. Just nu råder lugn i Katalonien men analytiker menar att dagens dom riskerar att utlösa politisk oro igen.

En rad katalanska politiker uttryckte under eftermiddagen kritik mot domen. Den anses vara ett hot mot yttrandefriheten och som Marta Vilalta från Kataloniens radikala vänster uttryckte det, ett angrepp på demokratin.

Nu tar arbetet vid för att utse en ersättare till Quim Torra, som vid sextiden ikväll höll ett långt tal till sina väljare.

- Vi måste välja mellan demokrati och frihet och förtryck och skatt, var hans budskap.