Utbrytarregion

Turkiet ställer sig bakom Azerbajdzjan

1:53 min

I de upptrappade striderna mellan Armenien och Azerbajdzjan i utbrytarregionen Nagorno-Karabach kan Turkiet och Ryssland återigen ställas på varsin sida i en konflikt.

Armenien anklagar Turkiet för att understödja de azeriska styrkorna, och Turkiet kallar Armenien för det största säkerhetshotet i regionen. Samtidigt säger president Erdogan att Ankara ställer sig helhjärtat på den azeriska sidan.

– Jag fördömer Armenien för deras attacker mot Azerbajdzjansk mark. Turkiet kommer att fortsätta stå bakom det vänliga och broderliga Azerbajdzjan med hela vårt hjärta och med alla våra resurser, sa Turkiets president Erdoğan i ett tal i Istanbul igår.

De upptrappade och tidvis intensiva striderna mellan Armenien och Azerbajdzjan har inte visat några tecken på att avta. Båda sidorna anklagar varandra för att ha börjat och samtidigt påstår sig både armenier och azerier ha övertaget i striderna.

Många rykten florerar om utländska stridande- på båda sidorna, men få uppgifter är bekräftade.

Turkiet har anklagats av Armenien för att ha skickat både stridsflyg och militära rådgivare till området, något som förnekats av Azerbajdzjans försvarsdepartement och inte heller kommenterats av Turkiet.

Ankara ställer sig helhjärtat på den azeriska sidan i konflikten. Azerbajdzjan har en stor muslimsk befolkning och där många har turkiskt ursprung, till skillnad från det till huvuddelen kristna Armenien. I både juli och augusti har dessutom Turkiet haft stora militärövningar tillsammans med Azerbajdzjan.

Än en gång riskerar Turkiet och Ryssland att stå på varsin sida i en konflikt utomlands, som tidigare i Syrien och Libyen. Konflikten kan bli ytterligare en påfrestning i den sköra relationen mellan Turkiet och Ryssland.

Ryssland har visserligen tidigare agerat medlare i konflikten mellan de båda förra Sovjetrepublikerna och manar nu till vapenvila, men de har samtidigt ett försvarssamarbete med Armenien där de också har en militärbas.

Det uppblossade våldet väcker för många mörka minnen från striderna om Nagorno-Karabach i slutet av 80- och början av 90-talet. Ett krig som krävde över 30 000 dödsoffer.