BELARUS

Belarusiska diplomater säger upp sig i protest

2:02 min

Sedan presidentvalet i Belarus i augusti har flera av landets diplomater fått sparken, eller själva sagt upp sig, i protest mot valfusk och polisvåld.

Pavel Latusjko, före detta kulturminister och mångårig ambassadör säger till Ekot att Belarus utrikespolitik nu befinner sig i fritt fall.

– Det äger rum en fullständig kollaps av den belarusiska utrikestjänsten, säger Pavel Latusjko och räknar upp den ena diplomaten efter den andra som de senaste veckorna lämnat sitt arbete.

Bland dem även flera ambassadörer, bland annat i Slovakien, Spanien och Lettland. Antingen frivilligt eller så har de fått sparken på grund av uttalanden mot valfusk och polisvåld.

Medan vi samtalar kommer Pavel Latusjkos medarbetare in och informerar om att ännu en anställd vid ambassaden i Lettland har lämnat sin tjänst.

– I praktiken är vi så många nu att vi utan problem skulle kunna formera ett alternativt utrikesministerium, säger Pavel Latusjko.

Efter några år som kulturminister i Belarus tjänade han själv sitt land som ambassadör i bland annat Frankrike. Men det var som chef för landets nationalscen, Janka Kupalateatern i Minsk, som Pavel Latusjko hamnade i öppen konflikt med sittande makt.

Han fick sparken för sin kritik mot det polisvåld som präglade de första dagarnas protester efter valet i augusti och vi träffas i Polens huvudstad Warszawa. Pavel Latusjko är inte här självmant, men kände sig tvingad att lämna Belarus efter hot om hårdast möjliga behandling om han valde att stanna.

Han ingår i ledningen för oppositionens koordineringsråd som bildades efter presidentvalet, och som nu anklagas för att hota landets säkerhet. Flera ur rådet sitter häktade i Minsk.

Pavel Latusjko beskriver landets utrikespolitik just nu som mycket inkonsekvent och oförutsägbar.

– Ena dagen pekar man ut Ryssland som landets främsta fiende, nästa dag är fienden nummer ett istället EU. Att styra ett land på det sättet går inte, det leder till fiasko, säger Pavel Latusjko.