shariadomstolar

FN kräver att Nigeria omprövar shariadomar

1:15 min

Två domar i norra Nigeria har väckta starka reaktioner i omvärlden, sedan en musiker och en tonåring dömts till hårda straff av shariadomstolar. Och nu kräver en människorättsgrupp från FN att Nigeria omprövar straffen.

Det handlar om en 22-årig musiker, Yahaya Aminu Sharif, som dömdes till döden för att ha spelat en låt som uppfattades som hädisk och sedan ha delat den på sociala medier. FN:s människorättsrapportörer konstaterar att "musik inte är ett brott", och menar att dödsdomen strider mot både internationell som nigeriansk rätt.

I Kano, huvudorten för den muslimska norra delen av Nigeria, tillämpas två parallella system, den vanliga civilrättsliga och så sharialag.

Och det är shariadomstolarna som kommit i fokus. Utöver dödsdomen mot Sharif dömdes också förra månaden en 13-åring, Omar Farouq, till tio års fängelse. Han ska under ett gräl också ha hädat, enligt domslutet.

Chefen för Polens minnesorganisation över Auschwitz, Piotr Cywinski, har vädjat till Nigerias president att benåda den unge Omar Farouq och har tillsammans med andra, erbjudit sig att sitta av pojkens straff.