Klädkod

Inga mjukisbyxor på Jensens grundskolor

1:24 min

Jensens grundskola inför klädkod för sina elever. I Göteborg har bland annat mjukisbyxor och midjeväskor nämnts som icke önskvärda.

– Det här är en rekommendation till alla skolor. Vi har haft klädkoder för våra lärare och har sett att det gett resultat. Man går till jobbet och fokuserar på arbete. På samma sätt vill vi att man i skolan fokuserar på studier och att nå höga resultat och inte på kläder och andra attribut, säger Mats Rosén som är grundskolechef på Jensen.

Mats Rosén menar att vissa kläder och stilar kan kopplas till olika gängbildningar och en machokultur och det kan skapa oro på skolan säger han. Han vill inte gå in på vilka kläder som är olämpliga; det är sammanhanget som avgör men huvudbudskapet är att man ska vara hel och ren och ordentligt klädd.

Enligt Skolverket får inte svenska skolor kräva att elever ska ha på sig skoluniform, då det omfattas av yttrandefriheten, men enligt Jensens grundskola så är deras klädkoder bara en allmän rekommendation. Vad händer då med elever som bryter mot föreskrifterna?

– Det här är en diskussion man har med både elever och föräldrar förstås. Det är inget som ger påföljder på något sätt utan det är ett sätt att förbereda våra elever för den verklighet som finns utanför skolorna, säger Mats Rosén.