Coronakrisen

Beskedet: Upp till 500 personer får samlas igen

1:58 min

Restauranger ska kunna ha evenemang för en sittande publik på upp till 500 personer. Det beskedet lämnade kultur- och idrottsminister Amanda Lind på en pressträff idag.

– Det innebär att vi kommer till rätta med den här ologiska situationen att när 200 personer sitter på en restaurang och det kommer in en musiker, då måste alla utom 50 personer gå. Det kommer vi till rätta med nu och det känns väldigt bra, säger Amanda Lind.

De här nya reglerna ska börja gälla från den 8 oktober, men det besked som många hoppades på, att all kultur och idrott skulle kunna ta emot en större publik, det kommer att dröja ytterligare.

Ett beslut om en sittande publik på 500 personer var förberett för att börja gälla från i övermorgon, den första oktober. Men idag står det klart att det inte kommer att hända.

– Det finns en osäkerhet just nu om var det här smittläget tar vägen. Vi ser en ökad smittspridning. Därför ger vi nu beskedet att det är inte möjligt att fatta det här beslutet så att det kan börja gälla från den första oktober.

Men kanske kommer det i stället att kunna gälla från den 15:e. Det är i alla fall den plan som regeringen just nu jobbar efter, säger Amanda Lind. Men osäkerheten är alltså stor och arrangörer av kultur och idrott får stålsätta sig med ytterligare tålamod.

– Jag har den fullaste förståelse för frustrationen. Det här är sektorer som lider oerhört mycket nu under pandemin. Men med beskedet nu att vi kommer till rätta med det ologiska läget för restaurangerna, det underlättar för en del och att regeringen kommer att fatta beslut om ytterligare lättnader om smittspridningen tillåter.

Ett annat besked på dagens pressträff var att Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att utreda om det är möjligt att på ett säkert sätt lätta på restriktionerna för olika utomhusaktiviteter som loppmarknader, nöjesparker och idrott. Men den frågan ska alltså först utredas.