Belarus

Macron vill medla i Belarus – i samtal med Tichanovskaja

1:34 min

Frankrikes president Emmanuel Macron ska hjälpa till och medla i den politiska krisen i Belarus. Det lovade han idag i ett samtal med oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja i Litauen.

– Han är verkligen engagerad i situationen och har lovat att medverka till förhandlingar om den politiska krisen i vårt land. Det sa Svetlana Tichanovskaja efter mötet i förmiddags med den franske presidenten, som är på besök i Litauen.

Mest akut är läget för de många fängslade oppositionella, och Macron lovade att göra allt han kan för att få de politiska fångarna fria, fortsatte Tichanovskaja.

Sedan den belarusiska oppositionsledaren pressades att gå i exil efter det riggade presidentvalet den 9 augusti, har hon träffat en lång rad internationella organsiationer och politiker för att söka stöd.

Emmanuel Macron är hennes hittills mäktigaste samtalspartner och den som har engagerat sig tydligast i konflikten.

Macron själv upprepade efter mötet att EU inte erkänner Alexander Lukasjenko som president och sa att det nu var viktigt att vara pragmatisk och hjälpa människorna i Belarus.

I grannlandet Ryssland kommenterade också en av Lukasjenkos få allierade läget idag. President Putin hävdade att Belarus var under exceptionell press från utlandet.